Metal hoeft niet per se snel gespeeld te worden. Het kan ook tergend traag indruk maken en dat heet dan doom metal. Daarbinnen zijn twee grote varianten. De ene heeft een zware gotische inslag en geeft een mens het gevoel in een bestofte kerk ooggetuige te zijn van romantische, licht-erotische of depressieve scenes (genre My Dying Bride), de andere variant brengt een licht demonisch sfeertje mee, zoals grootmeesters Black Sabbath bewijzen.
Reverend Bizarre is een band die in de tweede categorie thuishoort. Niet alleen zijn de gitaren en bas onnoemelijk laag gestemd, maar zitten ze zo dik in de ruis en vervorming dat het soms redelijk lastig is om de noten eruit te halen. De drums zijn solide en moeten dat ook wel zijn, want niets is zo moeilijk als bijzonder traag spelen aan het juiste tempo. De zang is geen onderaardse grom, maar een licht nasaal 'gezeur', wat duidelijk ge├źnt is op de zang van Ozzy Osbourne. Reverend Bizarre neemt dat traag overigens heel letterlijk: de band houdt van nummers die afklokken boven de vijftien minuten, op een paar intermezzi van rond de vijf minuten na. De muziek is bijzonder eenvoudig, buiten de drumsolo op 'From The Void', die bijna tien van de twintig minuten in beslag neemt. Enkele noten worden soms minutenlang herhaald, vergezeld van bezwerende drums. Hier wordt een mens niet opgefokt van. Dit is beter te beluisteren in de luie zetel, met een fikse joint of een stevige pint. Reverend Bizarre weet immers een trance-achtige omgeving op te roepen die zo goed werkt dat geboeid luisteren geen enkel probleem vormt. De psychedelische wereld van 'Strange Horizon' of het al eerder aangehaalde 'From The Void' gooien de deuren wagenwijd open en roepen elke argeloze luisteraar binnen. Voor het besef komt is het al te laat en is iedereen opgenomen in dit universum van traagheid.
Het is goed mogelijk dat de meeste mensen dit voorbij laten gaan. Er is in het begin immers geduld voor nodig om Reverend Bizarre te kunnen smaken. Maar al wie zich die moeite getroost zal niet teleurgesteld raken in deze wondere wereld waar 'onthaasting' geen modewoord is maar een levensfilosofie en droefenis de kleur van de dag loodgrijs en drukkend maakt.

Meer over Reverend Bizarre


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.