Het kon niet uitblijven, natuurlijk: de barokke metalen Italianen van Rhapsody of Fire moesten een dezer dagen wel een dvd uitbrengen. Het is zowaar een dubbel-dvd geworden dan nog wel! Na de uitgebreide live show die de heren op de wereld loslieten vorig jaar kunnen de fans deze keer de beelden er bij krijgen. Eerlijkheidshalve dient vermeld te worden dat deze live registraties en zotternijen voornamelijk materiaal bevat van de tournee die Rhapsody of Fire ondernam doorheen de Verenigde Staten en Canada in het voorprogramma van vleesgeworden Spinal Tapgiganten Manowar.

Het valt trouwens op dat dit combo het niet alleen goed kan vinden met Manowar (de band zit trouwens ook op het label van Manowar-bassist Joey DeMaio - GVC), maar dat ze wel érg veel afgekeken hebben van het dvd-werk van de Amerikanen. De eerste schijf opent met een soortement videoclip waarin veel beelden van besneeuwde bergtoppen afwisselt met een aantal flarden van een liveshow, maar het is overduidelijk het studionummer dat over het geheel werd gedrapeerd. Pas daarna barst alles los, met flink wat explosies en vuur in de menu's. Ook de opzet van de hele dvd is trouwens letterlijk afgekeken van Manowar's 'Hell On Earth'-serie: live songs afgewisseld met een aantal flarden interviews met de bandleden en ongein van fans en promotors en al wat er bij de hele zooi komt kijken. Over naar de livenummers dan maar: Rhapsody Of Fire is een uitstekende studioband die hun zeer bombastisch, epische en licht barokke filmmuziekmetal ook live mooi weet te brengen, al dan niet met gebruik van tapes. Zanger Fabio Leone is gezegend met een zeer sterke stem en weet live feilloos te overtuigen. Soms is het totaalgeluid niet alles, vooral de gitaren zinken soms wat weg in het moeras aan overdaad, maar al bij al klinkt het geheel toch sterk. De interviews zijn nogal nietszeggend maar wel grappig door het fout gangster-Engels dat om een of andere vreemde reden typisch is aan Italianen. De beelden van fans zijn gewoon saai, want wie wil er nu drie kwartier mensen horen leuteren over hoe geweldig en hoe geniaal de band wel niet is? Schijf twee is interessanter dankzij videoclips, een studioverslag en een bezoek aan de studio van de heren. Maar echt onder de indruk zal niemand echt zijn, behalve uiteraard de rabiate fans.

Hoewel deze dubbeldvd voor een eerste audiovisueel experiment vrij geslaagd is, moet toch gezegd worden dat Rhapsody Of Fire wel heel hard zijn best doet om Manowar te kopiëren, toch in dit departement. Dat is jammer, want de band had er echt wel meer mee kunnen doen.

Meer over Rhapsody


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.