De Nieuw-Zeelandse euphoniumvirtuoos Riki McDonnell en de Britse cornettiste Alexandra Kerwin, die twee jaar geleden naar de hoofdstad Auckland trok, hebben allebei een stevige muzikale reputatie opgebouwd en besloten onlangs om samen een cd op te nemen. Als begeleidingsgroep kozen ze het kruim van de Australisch-Aziatische brassbandscene, omgedoopt tot de Kiwi All Stars, en pianist Lee Farley.

Van de zestien nummers spelen Kerwin en McDonnell alleen samen als solisten in het titelnummer, dat Kerwins man voor hen beiden schreef. Kerwin bespeelt zowel de cornet, de sopraancornet als de zachter klinkende bugel, terwijl McDonnell zich laat tweemaal laat verleiden tot een duet met een andere euphonium. In Norman Bearcrofts lyrische 'Timepiece' wordt hij vergezeld door de Australische topsolist Ashley Gittins, met wie hij ook prachtige unisono's speelt en in Alfred Devita's klassieker 'Softly As I Leave You' is dat landgenoot Ken Cant. De nummers met enkel pianobegeleiding klinken soberder en meer ingetogen, zoals de traditionals 'Shenandoah' en 'Annie Laurie' (beide met euphonium). Deze behoren eigenlijk tot een ander genre en zullen de hafabra-liefhebbers minder bekoren dan de werken met orkest, zoals Vincent Bachs 'Hungarian Melodies', dat vol emotie en bravoure zit of het soulvolle 'Feelin' Good' van zanger/acteur Anthony Newley (tevens auteur van 'Feeling Good' dat door Muse werd gecoverd), waarin Kerwin bugel speelt. Heel mooi is ook Barrie Gotts ''Song of Hope' met la Kerwin op sopraancornet. Uit de klassieke muziek komen Caccinis's 'Ave Maria', Strauss' 'Nun's Chorus', met soli voor Alexandra, en Mendelssohns 'Andante', waar Riki voor de solo instond.

'Poles Apart' is een mooie introductie tot de beste kopersolisten die in Oceaniƫ actief zijn. De beurtrol voor Kerwin op klein koper en McDonnell op euphonium enerzijds en die tussen piano en orkest resulteert bovendien in een afwisselende plaat. Puristen zullen zich daar misschien aan storen, voor de meerderheid zal dat niets afdoen aan het luistergenot.

Meer over Riki McDonnell & Alexandra Kerwin


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.