Riley Baugus moet wel een van de meest in traditie gewortelde mensen van deze aardbol zijn. Niet alleen ziet hij er uit als een houthakker, hij zong vroeger ook in de kerk en kreeg van zijn ouders enkel oude Amerikaanse volksmuziek te horen. Op basis van die invloed ontwikkelde hij zijn eigen speel- en zangstijl, die nauw aansluiten bij traditionele Appalachenmuziek. Baugus maakte eerder de muziek bij de film 'Cold Mountain' en brengt met 'Long Steel Rail' zijn debuutplaat uit op rootslabel Sugar Hill Records.

Wat op 'Long Steel Rail' meteen opvalt, is de spaarzaamheid waarmee Baugus de oude volksliedjes arrangeert. Vaak begeleidt hij zijn stem met niet meer dan zijn trouwe banjo. Op andere nummers krijgt hij versterking van producers Tim O'Brien en Dirk Powell, die viool (waarop ook Baugus zelf zich durft uitleven), gitaar en mandoline spelen. Door het beperkte en verzorgde instrumentarium laat Baugus de nummers in hun waarde en blijven ze heel oorspronkelijk klinken. De meerwaarde die Baugus aan de traditionals op 'Long Steel Road' geeft, ligt in de kwaliteit van zijn zang en het spel van hem en zijn muzikanten. Baugus' stem doet heel vertrouwd aan, zonder in een soort onpersoonlijke countryklank te vervallen. Op 'Wandering Boy' zingt hij zonder enige vorm van begeleiding en weet hij een heel intense sfeer (denk bossen, klaterende riviertjes, een occasionele herder) te creëren. Op vollere, minder intieme nummers laat hij zijn vingervlugheid op de banjo zien, terwijl hij er toch voor zorgt dat er plaats blijft voor zijn medemuzikanten. Zo is 'Old John Henry' een opzwepend dansnummer dat elke saloon zal opleuken.

Riley Baugus geeft op 'Long Steel Rail' een uitstekende interpretatie van traditionele volksliederen. Deze plaat voert de luisteraar meteen mee naar stofferige, half verlaten dorpjes aan de voet van de Rocky Mountains. Voor wie niet erg bekend is met rootsmuziek zal het mogelijk wat van het goede teveel zijn, maar 'Long Steel Rail' is zeker voer voor liefhebbers.

Meer over Riley Baugus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.