Nu de Poolse progrockgroep Riverside zijn fanbasis steeds meer ziet groeien na hun doorbraakplaat 'Second Life Syndrome', achtte Insideout de tijd rijp om hun eerste ep 'Voices in my Head' opnieuw uit te brengen. Het plaatje voert de luisteraar twee jaar terug in de tijd en toont een verrassend rustige en vooral heel melancholische Riverside uit de periode voordat de metal in hun muziek binnensloop. Als extraatje bevat deze cd nog drie liveversies van nummers uit hun eerste langspeler 'Out of Myself' plus een video van het nummer 'Acronym Love'.

'Voices in my Head' is een uiterst gevarieerd album. Veel akoestische gitaar, zweverige keyboards, galmende samenzang en gedempte of elektronische drums geven het een ingetogen karakter. 'Us', het eerste nummer, blijft nog kalm over de hele lijn maar andere nummers zoals 'Acronym Love' bouwen gestaag op naar een hartverscheurend huilende gitaarsolo. In tegenstelling tot wat Riverside in latere platen presenteren blijft 'Voices in my Head' ritmisch vrij eenvoudig. Geen acrobatische maatwisselingen of hoekige riffs in asymmetrische metrums hier: meestal kiezen ze voor een langzame groove, die liefst nog in een mysterieus kleedje wordt gestoken. 'Dna ts. Rednum or F. Raf' baadt al in de typische Oosterse sfeer die Riverside zo graag opzoekt. Nog iets dat opvalt is de elektronica die een prominente rol speelt: in 'The Time I Was Daydreaming' helpt ze de muziek in een prachtige evolutie van dromerig warm naar een koel bijna-nachtmerriekarakter. In 'Stuck Between' doet ze dan weer de grenzen tussen progrock en triphop vervagen. De drie livenummers durven al eens meer richting metal dwalen en zijn ritmisch en harmonisch iets rijker. 'Loose Heart' is een kluwen van verstrengelde motiefjes die uiteenspat in een beenharde 7/8-groove.

Het is interessant om te zien waar Riverside vandaan komt en hoe de groep evolueerde van een dromerige kalmte, die wat aan de rustige Pink Floyd doet denken, naar stevige progmetal. Beide facetten zijn het beluisteren waard en de mysterieuze sfeerschepping komt als blijvend ingrediënt altijd even goed tot zijn recht.

Meer over Riverside


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.