Vijfentwintig jaar Roadrunner Records, dat moet gevierd worden! Dat had Monte Conner, A&R-man van het label, ook begrepen en stelde vier 'kapiteins' aan om binnen het jaar een reeks nummers te schrijven voor een soort van superalbum. Kapiteins-componisten van dienst zijn: Robert Flynn, frontman van Machine Head, Dino Cazares, ex-meesterbrein van Fear Factory, Joey Jordison, drumbeest bij Slipknot en de 19-jarige(!) Matt Heafy van Trivium. De muziek is ingespeeld door deze kapiteins plus een selectie van maar liefst 55 Roadrunner-artiesten en de teksten zijn geschreven door de gastzangers. Bovendien krijg je een interessante dvd met interviews en beelden van de opnames. Dat klinkt allemaal mooi en wel, maar is het werkelijk zo'n memorabel opus?

'Roadrunner United' is grotendeels een beenharde plaat maar de kalme(re) nummers zijn net op tijd getimed. Zo kan de luisteraar zich na zo'n verdiende adempauze weer volop aan het headbangen overgeven. Het album gaat van start met 'The Dagger', een compositie van Flynn: Howard Jones (Killswitch Engage) krijst z'n strot uit op een ratelende gitaar-en drumartillerie en ook Christian Olde Wolbers (Fear Factory) is te horen met zijn groovy distortionbas. Maar het is Jeff Waters (Annihilator) die de show steelt met z'n spetterende, vingervlugge en goedopgebouwde solowerk. Dergelijk gitaarvuurwerk levert hij ook op Flynns beukend trash metalnummer 'Independent (Voice of the Voiceless)', waarop ook de furieuze vocalen van Max Cavalera (ex-Sepultura, Soulfly) geen gevangenen nemen. Het nummer sluit af met een prachtige driedelige gitaarharmonie van Flynn.
Dino Cazares was tot 2001 gitarist bij de industrial metalformatie Fear Factory en dat hoor je ook op 'No Mas Control': een dreunende ritmische sectie speelt zowel melodieuze als brutale partijen, waarop Cristian Machado van Ill Nino mooi zijn vocale stempel zet. De compleet brutale en furieuze kant van Cazares is te horen op het death metalnummer 'The Enemy', waarop Andreas Kisser (Sepultura) inzet met een mooie akoestische gitaarpartij. Het nummer knalt open met Cazares' gitaarfurore, de snelle drums en de zieke raspende brul van Mark Hunter. Heel anders dan de gevoelige en radiovriendelijkere kant van Cazares' single 'The End'. Het nummer heeft z'n charmes te danken aan de heldere zang van Heafy en de sfeervolle melodieuze gitaarharmonics van Logan Mader (ex-Machine Head).
Ook Joey Jordison heeft in uiteenlopende genres geschreven: enerzijds het death metalnummer 'Annihilation by the Hands of God', dat met al zijn bombast een van de beste intro's van het album heeft. De track doet de aarde donderen met het gebulder van Glen Benton (Deicide). Anderzijds schreef Jordison het emo rocknummer 'No Way Out': het is op zich een opgewekt nummer met toffe wendingen maar is wel even wennen tussen al die harde metal. Conclusie: 'Roadrunner United' is zowel een geslaagd als een gevarieerd project geworden en het resultaat is een waar monument voor 25 jaar Roadrunner. Gefeliciteerd!

Meer over Roadrunner United


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.