Ruacutane is een Waalse groep die sinds eind 2003 bestaat. Met 'Interior Design' brengt het zijn eerste ep uit, waarop vijf eenvoudige popliedjes met een elektronisch randje staan. Sympathieke huis-tuin-en-keukensynths, zacht overstuurde gitaren en harmonieuze zangpartijen vormen de basis voor het gezellige geluid van Ruacutane.

Opener en fijne meezinger 'Just for a Coda' straalt al meteen het optimisme van de groep uit. Naïef pingelende synths en een mooie polyfone zang worden ondersteund door een leuke combinatie van drumcomputers en akoestische drums die subtiel voor nog niet al te platgetreden paden kiezen. De lage frequenties worden verzorgd door een contrabas. Deze formule wordt op heel 'Interior Design' gebruikt. De combinatie van twee afwisselende of simultane zangstemmen werkt meestal vrij goed, hoewel het wat misloopt op 'Jack Boom'. In dit lied met een erg sfeervolle orgelpartij en telefoonstemmen, is de leadvocal iets te gekunsteld, hetgeen in contrast staat met de eenvoudige zanglijnen op de rest van de plaat. Over het algemeen past de mannelijke stem iets beter bij de muziek dan de iets te vaak in de hoogte zittende vrouwelijke stem. Technisch zit die laatste duidelijk beter dan de eerste, maar net dat maakt haar minder geschikt om bij te dragen tot de intieme, gezellige sfeer van de nummers. In het Grandaddy-achtige 'Tea Spoon' past het allemaal weer wel bij elkaar, hoewel de tekst een tikje primitief aandoet en door het lichte Franse accent van de zangers wat naar het onverstaanbare neigt (in ieder geval beginnen de twee strofes met respectievelijk "I met a girl" en "I met a boy" , en een mens moet al veel doen om dat goed te kunnen maken). Dat deze ep een positief gevoel meedraagt, betekent overigens niet dat elk nummer even vrolijk wegpingelt. 'Smoke in the Air' spreidt een subtiele spanning tentoon, die geaccentueerd wordt met korte Rhodesaccenten en aanzwellende cymbalen.

De groep houdt het lekker lief en ongecompliceerd op 'Interior Design'. Veel verrassends valt er niet te horen, maar toch weet Ruacutane de clichés te vermijden. De eerlijke, niet overgeproducete klank van de plaat is verfrissend en aangenaam, maar misschien niet boeiend genoeg voor een volledig album. Voor een ep is het gelukkig wel fijn materiaal.

Meer over Ruacutane


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.