De twee nigga's van SA Smash grijpen terug naar de oldskool hiphop en smashen dat met veel plezier en overgave tegen de luisteraar aan. Smashy Trashy is een feest-cd om bijzonder cool en gelukzalig op mee te deinen, zonder veel meer. Al moet je wel moeite doen om naar die stoere praat op repeat - "SA Smash is Smashy Trashy!" en "... You 'll love it, it's humpty-dumpty!" - te blijven luisteren.
De muziek is immers beter dan de rap op de debuut-cd van Camu Tao en Metro uit Colombus, Ohio. De verbale capaciteiten van beide heren – knap bijgestaan door Cage, Vast Aire en Aesop Rock - zijn zeker niet minder, maar de warmte krijg je toch van de lijntjes onder de vloeiende woordenstroom. Wild rockende gitaarsolo's, knap onregelmatige ritmes, melodieuze rifjes en veel funk met een schijntje glitter. Hese vrouwenstemmen in het wervelende en zwaar funkende 'Illy Remix', blueshop in 'Old Man Triggery' en een funky baslijn in 'Love to the Fuck feat. Aesop Rock'; daar blijf je voor luisteren. Camu en Metro (aka Mr. Fuck-a-lot) bezingen hun dronken feesten in de New Yorkse clubs met rochels, boeren en gore taal ('A.A.', 'I Love to Fuck'). Als de plaat onderbroken wordt voor een of andere sketch uit de 'underground' waarin de ene nigga de andere uitscheldt omdat hij zijn autosleutels niet kan vinden, wordt dit echter belachelijk ('Clout'). De groteske houdt niet op want in het daarop volgende nummer vragen de rappers zich af hoe ze thuis zullen geraken ('Get Home'). Het refrein "How I 'm gonna get home?" is met kinderachtige stemmetjes gezongen op een saaie melodie. Ook in 'Robot' is het refrein teleurstellend. Voorts kan je twee maal horen dat een nummer slordig geknipt is op het einde en dat er vaak meer naast de microfoon dan erin gerapt wordt, al hoort het misschien wel bij het genre. De pareltjes dan: het onregelmatige snelle ritme in 'Weird', strijkers en piano die het monotone ritme en de vette bas perfect aanvullen in 'Love to Hate', superfunky gitaar- en pianowerk in 'Last Night 2' en melancholische glitter synthpop in hekkesluiter 'Spot Tonight'. Uiterst dans- en luisterbaar.
De mannen van SA Smash kennen de wortels en takken van de hiphop-boom door en door en zorgen op hun manier, en met de steun van het gerenommeerde Def Jux-label, dat die boom zal blijven groeien, ergens in de buurt van een stevig feestje.

Meer over SA Smash


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.