Het Zwitserse Samael, gecentreerd rond broertjes Vorph en Xy, heeft een lange weg afgelegd. Ooit begonnen als duistere black metalband pur sang met 'Worship Him', werd al snel duidelijk dat ze zich niet graag lieten vastpinnen door genrebeperkingen. 'Ceremony of Opposites' en vooral 'Passage' getuigden van een meer metaforische aanpak. De bruutheid van de muziek ruimde plaats voor een meer elektronisch getinte klankkleur en zelfs dansbaarder materiaal. Nu is er dus 'Solar Soul', een eersteklas album waarop Samael alweer bewijst een grote innovator te zijn.

Sinds 'Passage' en 'Eternal' mixt de band in wezen duistere thema's met keyboardgeoriƫnteerde metal, die dankzij de drumcomputer en repetitieve gitaarpartijen regelmatig een industrialkarakter krijgt. Toch weet de band telkens om iets nieuws toe te voegen en steeds fris te klinken. De Arabisch/Oosterse klankpatronen die het voorgaande album 'Reign of Light' opfleurden zijn terug, maar iets minder prominent. In tegenstelling tot wat sommigen mogelijk verwacht hadden, is Samael niet nog meer poppy geworden (als men in hun geval al van poppy kan spreken), maar gaat de band er iets steviger tegenaan. De baslijnen van Mas zijn duidelijk hoorbaar en stuwen de muziek meer voort. De onnavolgbare keyboardpartijen van Xy weten alweer elke song een zekere flair te geven die onweerstaanbaar tot bewegen aanzet. De half declamerende en nog steeds heerlijk duistere stem van frontman Vorph klonk overigens zelden beter en overtuigender. Vanaf opener 'Solar Soul' (met heerlijk stampende drums en dito gitaren) is het raak en Samael neemt nergens gas terug, maar bestookt de luisteraar met overheerlijke porties duistere en dansbare metal. Dat voormalig Tristania-zangeres Vibeke Stene mag meedoen op 'Suspended Time', is een aardige extra, maar niet meteen noodzakelijk. Deze band heeft name-dropping nooit nodig gehad op hun kosmische reis. In wezen doet de term dark metal Samael onrecht, want hun muziek is vooral kosmisch en ruimtelijk van inslag.

Dit album is alweer een schot in de roos voor deze vier Zwitsers. Hun progressie blijft imponeren en zoals het echte innovatoren betaamt, is het telkens opnieuw reikhalzend uitkijken naar wat voor nieuws ze de volgende keer zullen presenteren.

Meer over Samael


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.