Sarah McLachlan is een opzienbarende dame. Niet enkel heeft ze als initiatiefnemer van Lilith Fair (een befaamd rondreizend festival in Amerika met ondermeer grote vrouwen als Sinead O'Connor, Dido, Suzanne Vega, Melissa Etheridge) het vrouwelijke rockgebeuren naar een veel hoger niveau getild, maar ze is zelf muzikaal ook erg actief. Haar aanstekelijke poprock met veel traditionele folkinvloeden plaatst McLachlan soms verkeerdelijk in het Keltische hokje (Enya, Laureena McKennit, The Corrs) maar dit blijkt niet geheel terecht. Op deze meer dan 170 minuten durende concertregistratie van de Afterglow tour in 2004 toont de dame zich een capabele singer / songwriter die geromantiseerde pop met een akoestische basis in een leuk, zachtaardig rockend kader weet te plaatsen. Koppel al deze talenten aan een fabuleuze stem met een hoog, zweverig timbre en de ingrediënten voor een succesvol concert zijn compleet.
Piano, slidegitaar, akoestische gitaar en een glasheldere, zweverige productie met veel subtiele, digitale effecten plaatsen de kwaliteit van deze live weergave op een erg hoge ladder. Ook qua visualisering en effecten is het meteen duidelijk dat McLachlan met haar band op een perfecte manier de brug slaat tussen de gezellige intimiteit en een grootschalige stadionact. Dat weerspiegelt zich rechtstreeks in de muziek. Een perfect gebalanceerde eindmix zorgt voor een ijzersterke geluidskwaliteit die deze livemuziek dicht bij deze zangeres haar studioplaten brengt. Dat is helaas ook een beetje het minpunt van zo'n grootschalige productie. De uitdaging en het scherpe is er van af. Zo valt het regelmatig op dat heel deze show tot in de puntjes gepland is. Niet dat de fans een boodschap zullen hebben aan meer muzikale waaghalzerij. Singles als 'Angel' (prachtig op piano gebracht), 'Adia' of 'Fallen' zijn ware parels die eenieder tot ontroeren toe doet verstommen. 'Hold On' wordt zelfs ingeleid met een fijne intro met 'You Are My Sunshine' dat in de hoogste vocale regionen is getrokken. Verder speelt deze dame in op de gemoedstoestand door haar publiek te beroeren met bindteksten over haar liefdevolle familie, haar pasgeboren kindje en zulks meer. Helaas kan dat al deze zoetigheid een niet kenner geen 23 (!) liedjes lang blijven bekoren. Gelukkig biedt de bijgevoegde live cd met 'slechts' 15 tracks een mooie samenvatting.
Deze 'Afterglow Live' weergave is een heus multimediaproduct dat zeker een erg volledig beeld geeft van de afgelopen wereldtournee van Sarah McLachlan. Met interview, backstage beelden, fotomateriaal, videoclips, een drie uur durende livedvd en een bijbehorende cd biedt dit totaalgegeven veel te ontdekken plezier voor de fan. Spreekt voor zich dat de kwaliteit van deze liveproductie ook een ideale kennismaking biedt voor het publiek dat nog niet met het werk van McLachlan vertrouwd is. Zelfs de echte muziekfreak mag ontroerd geraken, al is het enkel maar door de prachtige semi-akoestische Gretsch die deze dame ter hand neemt. Toch had dat ietsje meer muzikaal risico deze show nog beter gesierd.

Meer over Sarah McLachlan


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.