De half verscholen poster van The Ramones op de achterflap verraadt het al: dit trio uit Tongeren kent zijn klassiekers. Maar of het zo goed als vlekkeloos imiteren van deze klassiekers wel de juiste hommage is, is eens te meer de vraag. 'Rock 'n Roll Heartbeat', de eerste cd van de Saturday Night Beavers, is een halfuurtje jolige maar ietwat ongestructureerde punk-met-pint-in-de-hand.

Aftrapper 'Rescue Me' is old school punk à la Sex Pistols en New York Dolls, maar het heeft steeds een licht hardrocktoetsje. Een nummer als 'Gonna Get It' lijkt zelfs een Motörhead-strofe te combineren met een refrein van het zeer vroege Def Leppard en de hier bijna als Scott Weiland klinkende frontman Johnny Beaver. Het erg leuke 'She's Into Rock 'n Roll' is een regelrechte mengeling van AC/DC en Guns 'N Roses (inclusief de leuke blueslick die het nummer beëindigt) en zowel 'Back in Tongeren City' als 'Long Before I Could See' hebben erg aanstekelijke refreinen.

Maar er is altijd een "maar": op sommige gebieden hebben deze jongens nog heel wat te leren. De zeer magertjes klinkende drums zijn lang niet strak genoeg, zowat alle nummers duren veel te lang, de teksten zijn kinderlijk simpel (You annoying little shit why don't you just shut up / It's stupid cunts like you that make punkrock turn into a fucking slut, het zij zo) en het soms nog wel functionele achtergrondgekrijs van bassist Marijn is bijwijlen simpelweg storend. Verder moet iemand Johnny Beaver vertellen dat hij absoluut geen gitaarsolo's aankan en slaat de (non-)songstructuur van het ondermaatse 'Yeah Baby Yeah' werkelijk nergens op.

Desondanks deze gebreken is 'Rock 'n Roll Heartbeat' een werkje in eigen beheer van een groep die het hart op de juiste plaats heeft. De muziek is over het algemeen best leuk, pretentieloos en -hoewel voor geen zier vernieuwend- ronduit gezellig. Oude punkrock wordt samen met heavy en retro metal door de molen gehaald, waardoor dit schijfje over het algemeen een nog best genietbaar cliché is geworden. Een nummer als 'Soultwister' is daarbij symbolisch voor de groep: relatief melodisch en catchy, hoewel zonder de guts die het verschil zouden moeten maken.

Meer over Saturday Night Beavers


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.