Het gebeurt niet vaak dat het zo gesteld wordt, maar de opwarming van de aarde heeft zo zijn voordelen. De afgelopen zomers waren door de verzengende hitte misschien wel vaak niet uit te houden, maar sindsdien mogen we een leuke bijkomstigheid van deze ontwikkeling opmerken: de zon heeft ook haar weg gevonden naar de geest van menig muzikaal Vlaams talent. Savana Station is daar een uitgelezen voorbeeld van. De tienkoppige formatie uit het Antwerpse, voordien bekend onder de naam Sunscape, brengt hedendaagse reggae van de bovenste plank en kleurt en passant met veel enthousiasme een zonnetje in de grijze Belgische lucht.
Alhoewel het dominante ritme van 'Clash' een vrolijke klassieke reggaegroove is, is 'Clash' toch geen rechttoe rechtaan reggaeplaat. De vette blazers zetten de deur open naar Cuba en de rest van de Caraïben en bij gelegenheid durft de gitarist te stoeien met bluesachtige solo's. Waar het geheel nog extra pit behoeft, zorgen etherische samples voor de naadloze afwerking. Maar dat de roots van de reggae in Jamaica liggen weet ook Philippo Fierens. Met een feilloos Jamaicaans accent en met een vlotte, vrij hoge stem, soms zelfs bijna een falsetto à la Horace Andy, neemt hij de vocals voor zijn rekening. Dat nummers als 'Love is a Jungle' en 'Herbsman' veel kwaliteiten hebben om partyhits mét inhoud te worden is ondertussen al bewezen (ze zijn het al), maar 'Clash' brengt ook nog ander lekkers. Zo is het lekker chillen bij 'Dressed In A Rhythm' en doet het bloedmooie en rustige 'Magical Lake' denken aan Manu Chao op zijn best. Toch is de sfeer die het album in zijn geheel oproept die van een zomers broeierig optreden, een feest waarbij de armen gezwind heen en weer wuiven en de hoofden meeknikken met het ritme. De drie live nummers, 'Desperado', 'Discodread' en 'Don't Givvi Dub' versterken dit gevoel alleen maar en nodigen uit om bij gelegenheid een concertje van Savana Station mee te pikken. Voeg bij dit alles nog de onberispelijke productie en opname van Jo Francken, die onder andere ook al beginnende talenten als Admiral Freebee, Novastar en Zita Swoon op de kaart zette, en het resultaat kan de wereld in als Belgisch kwaliteitsproduct.
'Clash' is met andere woorden een fantastisch leuke plaat van een ijzersterke kwaliteit met positieve, vrolijke muziek zonder complexen. Grote verrassingen of variatie brengt dit album dan ook niet, maar wie op een grijze dag behoefte heeft aan wat muzikale kleur, stopt best even aan Savana Station.

Meer over Savana Station


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.