Robin Rimbaud, ook wel Scanner, schrikt niet terug voor een uitdaging. Hij verwierf internationale faam met zijn performances, installaties en composities, waarin hij het experimentele nooit schuwt. Scanner is verslaafd aan wit brood en melk en werd in 2004 gevraagd om een nieuw volkslied te schrijven voor Europa. In dat zelfde jaar luisterde hij de bruiloft van twee nederlandse fans op met zijn muziek. 'The Radiance of a Thousand Suns Burst Forth at Once' bevat de zeven tracks die hij voor die gelegenheid componeerde.
Experimentele elektronica en een kerkelijke bruiloft lijken niet echt verzoenbaar te zijn. Scanner laat echter zien dat het toch mogelijk is. De muziek op 'The Radiance of a Thousand Suns Burst Forth at Once' is romantisch en statig. Het lijkt wat op een slaapdronken roes, waaruit niets echt duidelijk naar voren komt. Dit is zeker zo in het nogal monotone openingsnummer 'Walk Gently Through the World'. Over een wollige basis van orgelgeluiden speelt een elektronisch snaarinstrument een nogal weemoedige, galmende melodie. Die melodie komt terug in het vijfde nummer, dat de verrassende titel 'Walk Gently Through the World (Reprise)' draagt. Hier ontbreekt de fond van orgelgeluiden, en is het mysterieuze gesynthetiseerde snaarinstrument overgoten met nog meer reverb dan in de openingstrack. Ook 'Silent Unspoken Memories' is redelijk monotoon. Dit nummer begint met een vocoder-achtige soundscape en wordt dan aangevuld met strijkers en een elektronisch koor. 'Silent Unspoken Memories' duurt meer dan negen minuten, waarin er zo goed als niets gebeurt. Gelukkig brengt de daarop volgende titeltrack beterschap. Over een pulserende baslijn en snelle maar sobere ritmes wordt een erg akoestisch aandoende strijkerpartij gelegd. Wat later komen er ook steeldrums en gesamplede vrouwenstemmen bij. Het geheel is net iets te etherisch, maar toch erg aangenaam. Dat etherische is ook erg duidelijk terug te vinden in 'And I Shall Love Because of You', dat opent met natuurgeluiden. De klaterende beekjes en fluitende vogels gaan vloeiend over in een nogal ritmische soundscape. Ook dit nummer is ellenlang (12 minuten) en weinig verrassend. Maar toch wel aardig mooi, net zoals het hele album.
In een kerk, waar ondertussen nog een van alles te zien is en gebeurt, moet deze muziek waarschijnlijk prachtig zijn. Maar om aandachtig te blijven luisteren mist het album wat spanning. In het genre is 'The Radiance of a Thousand Suns Burst Forth at Once' wel sterk, maar toch blijft het voornamelijk leuke achtergrondmuziek voor wat later op de avond.

Meer over Scanner


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.