Scar Symmetry is alweer een nieuwkomer aan het metalen firmament, maar wanneer ze binnenkomen met een plaat als 'Symmetric in Design' onder de arm dan mogen zij warm verwelkomd worden! Immers, 'Symmetric in Design' is een schoolvoorbeeld van hoe het zachte met het harde kan gecombineerd worden in degelijke songs die nergens haperen en die steevast fris blijven klinken.
Het grootste voorbeeld voor Scar Symmetry lijkt Edge of Sanity te zijn geweest. Deze cultband wist reeds in de vroege jaren negentig dat death metal best te combineren viel met zachtmoedige zang en dat men niet per se moest scheuren tegen hoge snelheden om indruk te maken. Scar Symmetry is ook die aanpak genegen, al blijft hun muziek toch net wat extremer dan die van Edge of Sanity. De gitaren staan laag gestemd, wat een grommend en vonkend effect geeft. De drumpartijen zijn snel en denderen de gehoorgang binnen als een stoomlocomotief met de attitude van een razende stier. Het lijkt dan ook bijna archetypisch dat Scar Symmetry een diepe brulzang bezit. Het leuke is dat deze diepe grom vrolijk wordt afgewisseld met een heldere stem en dat temidden de razernij heel vaak subtiel emotionele gitaarlijnen zitten te zweven. Het veelvuldig gebruik van een keyboard dat vooral sferische geluiden aanlevert helpt ook om het barbaarse gehak te temperen. Hoewel groepen als Soilwork ook al die weg op zijn gegaan, blijft het verfrissend om te horen. Scar Symmetry gaat erbij flink tekeer en moet zeker niet onder doen voor een ander. Zo zijn nummers als 'Chaosweaver', 'Dominion' of 'Hybrid Cult' mooie voorbeelden hoe men twee uitersten van een spectrum, beukend extreem en sferisch zacht, vrolijk met elkaar in harmonie kan brengen.
Scar Symmetry biedt voor elk wat wils: er zit flitsende techniek in, er wordt flink doorgebeukt en op tijd en stond duikt een zalvende passage op. Deze band weet daarbij ook hoe songs te pennen met een kop en staart. 'Symmetric in Design' geeft mooi aan hoe een beproefd recept nog steeds mooie dingen kan opleveren.

Meer over Scar Symmetry


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.