Dit intimistisch werkstukje is het resultaat van wat geïmproviseer op een gezamenlijke Poolse tournee van Barbara Morgenstern, Stefan Schneider (Mapstation, To Rococo Hot) en Paul Wirkus. Ondanks de improvisatie is het een sterk samenhangend geheel. Hier geen luidkeels om aandacht smekende geluiden, maar een fascinerende, organische sound. Dat komt, naast het goede samenspel, doordat de kloof tussen achtergrond en voorgrond niet erg groot is. (Eventuele) melodielijnen worden op hetzelfde niveau geplaatst als de ritmes en andere geluidjes, zodat alles min of meer even belangrijk is.
Opener 'Welsclub' illustreert dat uitstekend. De intro van opgeknipte strijkers en bliepjes blijft doorlopen en krijgt langzaam bezoek van langgerekte synthesizertonen en een (heel) lichte beat. Hoewel de synthesizertonen het best naar voor komen laten ze veel ruimte voor het onderliggende schouwspel. In 'Some of these Days' eist de xylofoonachtige melodie meer aandacht, maar een kleine vijf minuten lang blijft de repetitieve ondergrond duidelijk in de gehoorgang gebrand. Toch eisen de eindeloos herhaalde motiefjes ook hun tol. De langere nummers weten de aandacht niet lang genoeg vast te houden, zodat ze niet zo indringend en overweldigend zijn als dergelijke luisterelektronica zou moeten zijn. Zelfs het mooie, bijna poppy 'Return' met zijn vele lagen heeft daar last van. De echte helden van deze plaat zijn dan ook de miniatuurtjes van zo'n twee minuten die geregeld tussen de langere nummers opduiken. Ook hier wordt maar één idee per keer uitgewerkt, maar de spanning blijft gedurende heel het nummer hangen. De schuivende bas van 'Spacer', de sluimerende onrust van 'Cirkeln' en licht deinende zee 'Schneller Urlaub' zijn één voor één sterke nummers. Maar het hoogtepunt is zonder twijfel het afsluitende drieluik. Het intimistische 'Gerdna' leidt 'Am Viadukt' in, waar herhaalde akkoorden voor een spannende onrust zorgen. De verlossing die volgt met 'Three in One' is dan ook groot.
September Collective is alles bij elkaar een zeer geslaagde samenwerking, maar met iets meer ideeën per nummer (achter elkaar geschikt en niet over elkaar) zit er zeker nog meer in.

Meer over September Collective


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.