Voor wie nog nooit van System of a Down heeft gehoord: dit stelletje geschifte Armeniërs veroverde in 2001 een plaats in de mainstream met 'Toxicity', een schijfje dat nu metal overgoot met een sausje van schizofrene vocalen, onnavolgbare tempowisselingen en – jawel – Balkanmuzak. Na het minstens even succesvolle tweeluik 'Hypnotize / Mezmerize' (2005) werd de groep op non-actief gezet en besloot frontman Serj Tankian een soloplaat op te nemen. Met 'Elect the Dead' spiegelt hij zich graag aan Mike Patton, maar helaas wordt de toegevoegde waarde van SOAD-gitarist en -vocalist Daron Malakian al te hard gemist.

Waar die laatste met zijn spitsvondige vocalen en snedig gitaarwerk steeds nadrukkelijker op de voorgrond trad, moet Tankian het op zijn eentje rooien en dat resulteert niet altijd in even gedenkwaardige nummers. De uitstekende arrangementen ten spijt, valt er in de eenvormige riffs van 'Empty Walls' en 'The Unthinking Majority' muzikaal weinig te rapen. De meervoudige zangpartijen zijn een aardigheidje, maar waren ongetwijfeld nog beter uit de verf gekomen met twee verschillende stemmen. Tankian verstaat evenwel de kunst van het songschrijven: instrumenten als piano en melodica worden naadloos in het geheel geïntegreerd en melodieën primeren op bruut geweld. 'Saving Us' en 'Sky Is Over' leggen bijvoorbeeld de nadruk op het slepende aspect van de tracks, eerder dan verschroeiend uit de hoek te komen. Hoewel de plotse woede-uitbarstingen nog steeds present geven, zijn ze een tikje minder uitgesproken. Het levert een plaat op die iets te vaak met twee woorden spreekt, maar dat zal de liefhebbers van netjes gepolijst gitaarwerk uiteraard worst wezen.

Het politieke en sociale activisme van Tankian is er niet minder op geworden, maar 's mans solowerk dreigt algauw een soort lightversie van System of a Down te worden. Hoewel 'Elect the Dead' teert op dezelfde succesformule, valt de plaat toch te licht uit om over de hele lijn te kunnen overtuigen. In afwachting van nieuw werk van SOAD niet meer dan een zoethoudertje.

Meer over Serj Tankian


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.