Niklas Kvarforth, bezieler van Shining, is een vreemd baasje. Nog niet zo gek lang geleden kwam het bericht dat de man van de aardbol verdwenen was. Blijkt dat hij dat zelf de wereld had ingestuurd. De hype heeft alleszins de nieuwe plaat van zijn kindje Shining geen slecht gedaan. Hoewel, dit is toch weer allesbehalve voer voor de massa, precies zoals Kvarforth het wil. Shining maakt depressief klinkende, haast suïcidale muziek, die naast een forse scheut black metal nog heel wat meer invalshoeken herbergt. Een zwart album over Niklas Kvarforth zelf, compleet met Zweedse teksten en een meer dan deprimerend gevoel is het eindresultaat.

Het begint al met 'Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning': na de tong gebroken te hebben (voor degenen die het Zweeds niet machtig zijn tenminste) ontspint er zich een tableau van een eenzame ziel op de badkamervloer, scheermes in de hand en diepe kerven in de polsen. Buiten een vrij schrille elektrische gitaarklank die werkelijk snijdt en supersmerig klinkt, neemt ook een eigenlijk wondermooie piano een groot gedeelte van het nummer voor zich. Die piano is een typische Shining-toets, die meer dan eens met veel succes wordt gebezigd tijdens dit album. In tegenstelling tot de duistere teksten die Niklas er werkelijk uit blèrt en spuwt, geven zij toch nog enige schoonheid temidden dit grauwe portret. Maar het is niet alleen black metal of pianoballaden die de dans uitmaken, ook een fikse scheut rock 'n' roll mag even tussen de rest wringen, zelfs héél subtiele jazztoetsen komen om het hoekje kijken. Meer dan dat, heel vaak klinkt Shining als postrock, met lang en sferisch uitgesponnen instrumentale noisepassages. Een beetje voor elk wat wils, dus, maar het enige wat de hele tijd overheerst is die bijzonder drukkende, zwarte laag depressiviteit waar werkelijk niet aan te ontsnappen valt.

Vrolijk zal niemand worden van 'V – Halmstad', maar dat was dan ook niet bepaald de bedoeling. Wie echter oor heeft voor eigenzinnige en uiterst deprimerende muziek, moet natuurlijk Shining in het bloedende hart sluiten.

Meer over Shining


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.