Trance cd's hebben steevast iets met India en het Hindoeïsme. Refererend naar het eilandje Goa en de alomgekende psychedelische dance feestjes aldaar worden meestal ook Indische namen gebruikt om het hallucinogeen effect te benadrukken waar deze muziek vaak garant voor staat. Dat verklaart ook het gebruikte etiket "psytrance" of "goa trance". En dat is bij deze 'Subsonic' niet anders.
De muziek van Shiva Chandra is steevast gebaseerd op een diepe etnische beat die vaak afstamt uit traditionele Afrikaanse volksstammen. Hierbij nemen veel gelaagde borrelende blieps en blubberende echo's op 3 dimensionale wijze vaak de overhand. Het resultaat bij dit volwaardig zesde (!) album van Daniël Vernunft aka Shiva Chandra bij het Duitse trance label Spirit Zone is 9 ellenlange en zwaar hypnotiserende nummers. Hoewel zowel in de geest als in de voeten kruipend, is hierbij niet altijd de nadruk gelegd op de dansvloer maar werd ook nauwkeurig gelet op een evenwichtig en vol geluid dat leuk op- en afdeint. De combinatie van perfect in het gehoor liggende tunes en frisse industriële samples werkt zeer aanstekelijk. Regelmatig sluipen ook op een erg subtiele en minder voor de hand liggende samples binnen in de uiteenlopende nummers, wat het geheel er enkel maar boeiender op maakt. Bij 'Loops' waar toch meer klemtoon wordt gelegd op het vrij statische ritme dat de volle 8 minuten het nummer draagt, komt de muziek van Shiva Chandra daardoor wel iets té discotheekgericht en beperkt over.
Anders als de meeste trance cd's is elke track apart afgezonderd, kwestie van niet gewoon maar een zoveelste dj set weer te geven. De lange duur van de nummers houdt echter steevast het tempo in 'Subsonic' draaiende. Zodoende is deze plaat zowel geschikt voor huiskamer- als feestzaalgenot; ook zonder overmatig paddestoelgebruik. Bij de tragere en rustigere afsluiter 'Modern Acoustics' sluipen zelfs als het ware jazzige sax en gitaar binnen en eindigt 'Subsonic' op een mooie en statige wijze. De trip is over.
Leuk extraatje is een tweede video cd waarbij ene Fireforce een klein uurtje een dj set van Shiva Chandra nummers van beelden voorziet: drukke en felle abstracte figuren met veel Indische of kosmische tekens. Hoewel dit wel een mooi beeld schept van de goatrance sfeer, is het feitelijke nut van deze videobeelden niet echt duidelijk (tenzij om het aantal schizofrenie gevallen onder de jongeren te doen toenemen). Geflipt goed.

Meer over Shiva Chandra


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.