Het is al acht jaar geleden dat het Duitse Sieges Even nog iets van zich liet horen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de groep door een lange zoektocht ging naar een geschikte zanger. Tijdens deze zoektocht veranderden ze een aantal keer van naam en bezetting en hield iedereen zich met zijn respectievelijk zijproject bezig. Met de Nederlandse Arno Menses achter de microfoon kreeg Sieges Even echter een nieuwe impuls met dit album als resultaat.

De intro van 'The Art of Navigating by the Stars' doet wat obscuur aan. De lach van een baby krijgt er met de dreigende achtergrondgeluiden een demonisch kantje. Met het eerste nummer laat Sieges Even meteen zien uit welk hout het gesneden is. Complexe ritmes met afwisselend zware, metalachtige riffs en lieflijk klingelend gitaargetokkel worden getooid met een samenzang die bewijst dat het lange zoeken naar een zanger niet tevergeefs geweest is. De gitaar- en basmelodieën klinken bevreemdend en origineel door de grote sprongen, bijvoorbeeld in 'The Lonely View of Condors'. Zelden blijft de groep lang in dezelfde maatsoort spelen en ze gaan steeds op zoek naar verse motieven. Zo laten ze de verveling geen kans om toe te slaan. Hoewel de structuur van de meeste nummers vrij ingewikkeld is – het componeerproces leunt dichter aan bij dat van klassieke stukken dan van popmuziek – worden bepaalde muzikale en tekstuele motieven herhaald, soms ook over de tracks heen. Meestal is elk nummer een opeenvolging van kleinere motieven met veel instrumentale franjes en af en toe, zoals in 'Stigmata', komt een soort van refrein een aantal keren terug, vaak met een lichte wijziging in het ritme. Na een aantal luisterbeurten wordt duidelijk hoe ingenieus de plaat opgebouwd is, zowel als geheel als in de vorm van aparte nummers.

Er is duidelijk veel zorg gestoken in de composities en hoewel ze voor een progrockgroep nogal een beperkte bezetting hebben, slaagt Sieges Even erin een zeer vol geluid te creëren. Dat doen ze door creatief met choruseffecten om te springen en alles van een melodieuze baslijn te voorzien. Diegenen die acht jaar gewacht hebben, kunnen nu opgelucht hun hart ophalen aan dit meesterwerk.

Meer over Sieges Even


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.