Met 'Nightwatch' is Noorwegens meest bekende jazz-nachtegaal niet aan haar proefstuk toe. Reeds acht albums lang kaapt ze in eigen land, maar ook in de rest van Europa en de wereld, de harten weg van menig liefhebber van rustige, vocale jazz-pop. Hoogtepunt tot nu toe was haar laatste album 'At First Light' waarmee ze nadien de hele wereld rond toerde. Met Nightwatch borduurt Silje Nergaard verder op haar specifieke soft-jazz en baladestijl en probeert zo haar plaats te houden in een genre dat met diva's als Diana Krall en Norah Jones de laatste jaren aan een ware opgang bezig is.
De hulpeloze vraag in het openingsnummer 'How Am I Supposed to See the Stars' is exemplarisch voor de stijl van Silje Nergaard: Tegen een achtergrond van een zeemzoeterige pianomelodie en zachte strijkers bezingt ze met haar mooie en volle, maar brave stem de problemen van een gebroken hart. De subtiele drums geven nog net de kracht om haar tranen voor zich te houden. Afgezien van enkele mooie, propere, maar eveneens brave solo's op trompet of saxofoon gaan nummers als 'Dance Me Love', 'I Don't Wanna See You Cry" en 'In a Sentence' verder op dit melancholische elan. Voor 'Take a Long, Long Walk' haalde pianist Tord Gustavson evenwel de Fender Rhodes even van stal en stijgt dit nummer met een happy, swingende groove en funky trompetsoli even boven de trage melancholie van de rest van het album. Typerend is dan weer haar cover van de Pat Metheny / David Bowie samenwerking 'This Is Not America'. Als ode aan Pat Metheny, die Silje Nergaard ooit 'ontdekte', brengt ze een voor dit nummer erg trage versie die de melodie niettemin zeker geen onrecht aandoet. Tord Gustavsen laat zich opmerken met een erg ingetogen, plakkerige pianosolo, terwijl drums en blazers rustig de achtergrond van het nummer schilderen.
'Nightwatch' is een album dat zijn naam volle eer aandoet. Op een nacht met een open hemel, de volle maan zoals op de cover in de achtergrond, creëert dit album de perfecte sfeer om in goed gezelschap een glas wijn te nuttigen. Silje Nergaard schept met haar volle en mooie stem mooie oorsnoepjes, maar om een muzikale honger te stillen is het nog even de riem aansnoeren en op zoek gaan naar een wat steviger album.

Meer over Silje Nergaard


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.