Met Silur liggen de fijnere Belgische elektro-akoestische muziekwaren in de etalage. Een voor een zijn de 5 tracks van deze ep subtiel en fijn van geluid. Silur laat zich daarbij niet vangen aan opgeblazen ambities. Het zachte geluid verraadt eerder een bescheidenheid die muzikanten zo kan sieren. Deze eigenschap is echter tegelijkertijd ook de zwakte van Silur. Hoe esthetisch en afgemeten hun muziek ook mag zijn, ze geven meermaals blijk van niet "uit" hun materiaal te geraken. De klanken zijn er, maar het cement dat ze tot nummers of een geheel moet smeden ontbreekt, waardoor het tussen de repetitieve elementen door wachten blijft op iets dat eigenlijk nooit komt. De tracks zweven fraai rond, maar missen een duidelijke richting.
Met hun combinatie van laptop en instrumenten als bas en gitaar hangt de muziek vaak in het onduidelijke niemandsland tussen zuivere elektronica en postrock. Frutselen, knetteren en tikken domineren de elektronische kant van de zaak. Heel toepasselijk worden ook de bijgevoegde beats filterfijn gehouden. Of het humor is zal afhangen van de luisteraar, maar de light-funky-disco allures van 'You (')r(e)(Name is Like) a Flower' of de ritmische houseachtige keyboards van 'T for Terror' passen daarbij mooi in het geheel.
Wanneer bas en/of gitaar een belangrijkere plaats innemen wordt de sfeer niet gebroken, integendeel. Elektronica en snaren sluiten dan mooi bij elkaar aan. Vooral 'Ruby Red' is een goed voorbeeld van deze combinatie. Vanuit een mistige zoemtoon met inwendige pulseringen komen bas, gitaar en een trompetachtig effect binnenrollen. De gitaar zet een riffje in, waarbij deze meteen een vaag elektronisch geluid meekrijgt dat als een schaduw volgt. Op deze en andere momenten laat Silur zien hoe klankgevoelig hun muziek kan zijn. Het scherpe gitaargeluid met haperende herhalingen in 'Drake, my Summer' of de manier waarop ditzelfde instrument in 'No Bebop' steeds van kleur verschiet door er continu andere effecten over te zetten, getuigt van een oor voor detail. Het is alleen jammer dat op deze ep de grote, bindende lijnen tussen deze details niet gelegd worden.
Wie wil kennis maken met Silur moet niet meteen naar de winkel stormen. Op de site van Silur zijn de tracks gratis te downloaden.

Meer over Silur


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.