Sir Alice is het pseudoniem waaronder Alice Daquet haar platen uitbrengt. Deze jonge Fran├žaise is met '?' aan haar derde album toe. Ze biedt de luisteraar een mengeling van elektronica, experimentele muziek en punk. Een majestueuze griezeligheid overheerst op dit album, door de klassieke samples, waanzinnige backing vocals, declamerende of juist gillende zang en een voorkeur voor triestige melodielijnen.

Waanzinnige jazzpianisten durven al eens zo ver te gaan in hun eigen universum van harmonische verwrongenheid dat de luisteraar dreigt te verdwalen. Het komt er dan op aan orde te introduceren in de chaos, juist op het moment wanneer de muziek dreigt over te gaan in lawaai. Sir Alice kampt met hetzelfde probleem. Op 'Princess' demonstreert ze zowel de hoogtepunten van haar kunnen als wat mogelijk mis kan gaan. Het zes minuten durende nummer bestaat uit een samenstelling van allerlei klassieke muziekfragmenten, haar eigen stem en diverse andere samples. In het eerste stuk weet zij een subtiele rode draad te bieden doorheen haar eigen universum middels zorgvuldig gekozen basnoten, thematische en ritmische herhalingen. In het tweede deel lukt dit niet altijd, zodat de muziek nu en dan vervalt in een ordinaire collage.
Snellere nummers met een stevige groove zoals '???' en 'Cadavre Exquis' zijn weinig avant-gardistisch. Grosso modo hebben ze nog de structuur van een mainstream song, met strofes en refrein. Het ongetemde punkgehalte van Sir Alice dat erin doorklinkt biedt bovendien een aangenaam contrast met de vaak wat cerebrale andere nummers.
De teksten, agressief en duister, zijn zeer de moeite waard. 'Un Crapaud' is een komisch buitenbeentje waarop zij op docerende toon uitlegt hoe de transformatie van pad naar charmante prins net in zijn werk gaat. Haar conclusie luidt dat ze liever meteen een prins kust. Deze ontledende, surrealistische en analytische gedachtegang komt goed overeen met haar benadering van muziek.

Deze muziek lijkt een exploratie van de structuur van de menselijke droom, het organische van digitale technologie en de muzikaliteit die in lawaai vervat zit. Met zulk een ambitieus opzet voor ogen hoeft het niet te verbazen dat deze exploratie niet altijd en overal even geslaagd en overtuigend genoemd kan worden. Het feit dat ze dat soms wel is, is voldoende reden om dit album met bijzonder veel aandacht te beluisteren.

Meer over Sir Alice


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.