In het alternatieve hiphopwereldje is de Canadese rapper en producer Robert Squire (of Sixtoo) al lang geen onbekende meer. Na tal van releases op gerespecteerde labels als Metaforensics, Anticon, Vertical Form en Bully Records debuteerde hij in 2004 op Ninja Tune met 'Chewing On Glass & Other Miracle Cures'. De plaat - waarop de Canadees zich in het gezelschap van muzikanten van Can, Hanged Up en Godspeed You ! Black Emperor toelegde op het samplen en re-editten van liveopnames - werd een stevige undergroundhit en Squire vertrok ijlings op een uitgebreide wereldtournee.

De opnames van deze concertreeks waren meteen het basismateriaal voor Sixtoo's tweede plaat op Ninja Tune (eind 2007). Met een batterij samplers, effecten en synths onder de arm trok hij zich terug in zijn studio, ging zijn eigen podiumexploten hardhandig te lijf en kwam pas na maanden met 'Jackals and Vipers in Envy of Man' terug onder de mensen. Het resultaat van deze noeste arbeid is een net geen veertig minuten durende film noir-achtige trip langs donkere soundscapes, dreigend galmende melodieën en onstuimig stuiterende, verknipte hiphopbeats. De cd vermeldt bovendien expliciet dat de plaat als een continu geheel beluisterd moet worden, waarbij deze suggestie benadrukt wordt door de afwezigheid van songtitels.

Van bij de eerste noot van 'Part 1' tot de laatste echo van 'Part 13' dompelt Sixtoo de luisteraar onder in het soort korrelige wereld van hoekige beats, overstuurd zoemende baslijnen, hypnotische (piano)riedels en bevreemdende filmquotes die Dj Shadow midden jaren '90 met wereldwijd succes evoceerde op 'Entroducing ...'. Daar waar de leermeester echter vaak jazzklanken liet doorschemeren, komen bij Sixtoo's muzikale experimenten niet zelden dubinvloeden bovendrijven. Aanvankelijk kabbelen de korte, mistige composities rustig voorbij, maar naar het midden van de plaat laat de knoppentovenaar van Montreal zich af en toe flink gaan in dampende breakbeatorgieën waarbij wild sissende hihat's en cymbalen niet zelden een hoofdrol opeisen. Heel wat tracks vloeien onmerkbaar in elkaar over en bepaalde geluiden keren regelmatig (in gemuteerde vorm) terug, zozeer dat het gevoel van tijd volledig zoek raakt. Combineer dit alles met de repeattoets van een cd-speler en men zit als luisteraar al gauw zonder dat men het doorheeft een middagje weg te grooven.

Vernieuwend kan 'Jackals and Vipers in Envy of Man' hoegenaamd niet genoemd worden, daarvoor komt Sixtoo met zijn Mowax-achtige instrumentale hiphop een tiental jaar te laat. Dit neemt niet weg dat dit voor liefhebbers van filmische 'beatsoundscapes' een cd-tje is om duimen en vingers bij af te likken. Dj Shadow is dood, lang leve Sixtoo!

Meer over Sixtoo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.