Sixtoys is een vierkoppige punkrockformatie uit Herselt die werd opgericht in 1998. Na de EP 'Copy, Paste & Repeat' (2003) was het echter wachten tot 2006 vooraleer hun eerste langspeler 'Forbidden War' verscheen. Voor diens opvolger 'Sins and Sounds' geniet de groep nog steeds de steun van Funtime, het fijne label dat de mensheid eerder al liet kennismaken met The Sedan Vault en Soon.

Van bij de knallende opener 'A Toast, to the Revolution' zijn de vergelijkingen met het Amerikaanse Rise Against niet van de lucht. Sixtoys staat garant voor vinnige, melodische punkrock die rijkelijk knipoogt naar hardcore en emo. In plaats van te verzanden in flauwe poppunk of richtingloze emocore, blaakt 'Sins and Sounds' van de gezondheid en klinkt de plaat tegelijk stevig en melodieus. De leadzang balanceert constant op het randje tussen screams en gewone stem: op het eerste gehoor wil dat wel eens 'vals' aandoen, maar gaandeweg blijkt het uitstekend te passen. De backing vocals zetten het geheel vaak nog wat kracht bij, terwijl de gitaarpartijen heel wat creativiteit doen vermoeden. Het enige minpunt zit echter in de drumsectie. Dat de snare drum ietwat dof klinkt is een louter productioneel euvel, maar soms zijn de ritmes te statisch voor het dynamische riffwerk. Het ontbeert hem dus net aan een tikje extra om 'Sins and Sounds' naar een hoger niveau te tillen. Dat neemt echter niet weg dat het schijfje bol staat van de inventieve punkrocksongs met een scherp randje. 'Code Name: Vince Black' koppelt snedige strofen aan een heerlijk wegrockend refrein, terwijl de intro van het meeslepende 'Bullets in Disguise' de luisteraar ritmisch even op het verkeerde been zet. Afsluiter 'A Torst, to Stagnation' krijgt voor de gelegenheid zelfs ondersteuning van een viool en biedt de plaat zo een epische apotheose.

Sixtoys had het zichzelf gemakkelijk kunnen maken door te blijven hangen in het lolbroekenstigma dat zijn genre met zich meedraagt. Gelukkig deden ze dat niet en alleen daarom al verdienen ze respect. Dat 'Sins and Sounds' daarenboven nog een meer dan verdienstelijk staaltje van energetische muzikaliteit blijkt, kan men alleen maar luidkeels toejuichen.

Meer over Sixtoys


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.