Saxofonist Skerik doet niet onmiddellijk bij iedereen een belletje rinkelen. Skerik is dan ook een klein beetje een randfiguur in het jamband wereldje. Jambands zijn tegenwoordig razend populair in de VS. Niet vertrouwd met de jamband cultuur? Medeski Martin and Wood, Project Logic en John Scofields Überjam drukten allemaal reeds hun stempel op dit genre. Jams zijn stevig groovende improvisaties geïnspireerd door vettige funk. Ook op dit live album is het niet anders en juist het feit dat dit een live opname is zet het jamconcept enkel meer kracht bij.
Skerik verzamelde rond zich een groepje enthousiaste, bevriende muzikanten met wie hij eens een paar avonden zou samenspelen. De sfeer bleek zo tof te zijn dat ze ook maar besloten om deze momenten op cd vast te leggen. Het septet bestaat uit een ritmesectie met hammond orgel en drums die wordt geflankeerd door een 5-koppige blazersectie. Stomende ambiance gegarandeerd. Het is al meteen raak vanaf de tweede track ("Philadelphia"), die ingeleid wordt door "Freakus Piniatus" (track 1). "Freakus Piniatus" is een mengelmoes van blazerklanken die plots verandert in een samenhangende melodie. Een hiphop ritme valt in (begin van "Philadelphia") en vormt de leidraad voor de improvisaties van de blazers. Twee maal gaat het hiphop ritme over in een drum and bass ritme. "Let Me Be Your Voodoo Doll" doet met zijn swingend refrein onvermijdelijk denken aan een carnavalsfeestje in New Orleans. Trompet en saxofoon mogen één voor één de luisteraar hypnotiseren. De stuwende kracht die uitgaat van de blazersectie zorgt voor een gezellige drukte. Een van de markantste nummers op de cd is zonder twijfel "Morphine". Een loeiharde opening in onvervalste Morphine stijl (baritonsaxofoon, zware riffs) mondt uit in een klassieke jazz swing waarin de saxofonisten aardig hun weg vinden terwijl een huppelende hammond het funkpeil hoog genoeg houdt.
Dit septet houdt eigenlijk een beetje het midden tussen een brassband en een funkband. Dit maakt dat ze relatief flexibel zijn en kunnen switchen tussen verschillende stijlen. Het gaat van fanfaremuziek, over breakbeat in de pure Bleu Note traditie, over hiphop naar akoestische drum and bass. Skerik's Syncopated Taint Septet is complexloos, grappig en verveelt geen moment.

Meer over Skerik


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.