Dat Sketchie waarschijnlijk werk van DJ Shadow in zijn platenkast heeft staan, moet één van de gemakkelijkste binnenkomers van de laatste jaren zijn. Wie met enige hiphopsympathieën is niet in dat geval? Dit wordt alleen nog maar vanzelfsprekender bij de wetenschap dat Sketchie (Joe Shetcliffe) al aan de zijde van hiphopcoryfeeën als Sage Francis en Sole gestaan heeft. Maar hoewel zijn muziek duidelijke verwijzingen naar Shadows samplesymfonieën bevat, vallen er meteen twee verschilpunten op. Enerzijds is Sketchie een multi-instrumentalist die eigen gemaakte geluiden boven samples verkiest en anderzijds haalt hij op geen enkel moment het niveau van de bovengenoemde collega's. Dit laatste kan natuurlijk van de halve wereldbevolking gezegd worden, ware het niet dat Sketchies muziek wel veel groeipotentieel verraadt.
Het probleem met 'Rain by High Lantern' is echter dat de tracks te veel in hetzelfde patroon vervallen. Of een nummer nu inzet met akoestisch gitaargetokkel, filterfijne elektronica, Moby-piano's met echoeffect of concrete geluiden (meeuwen of filmspoelachtig zoemen), in elk nummer wordt tot tweemaal toe op deze muzikale basisgeluiden een hiphop(achtige) beat geplaatst. Dat deze de ene keer al wat heviger is dan de andere kan niet voorkomen dat de tracks zo even voorspelbaar als aangenaam worden. Leuker wordt het wanneer Sketchie een stapje verder gaat. De kenmerkende structuur blijft dan min of meer aanwezig, maar het brutalere geluid levert daarbij een extra dimensie. In 'Feud at Saint East's' zorgen een harder, industrial-achtig zoemen en de wat agressiever klinkende drumpartij voor een grotere climax, terwijl de tweede inval van de drum bij 'Post-War Animation' iets meer punky is dan daarvoor. Het is echter in 'Hurts to Fade, Goes the Bell' en 'I Am Absolute' dat de ontplooiing van het geluid het verst gaat. Een razende klank en zwellend jengelende gitaren trekken de songs verder open en laten even sporen van geluidsmuren, Mogwai waardig, bovenkomen.
Alles blijft hierbij echter vlot en mooi passen, maar waar dit de ene keer net iets te vlot is, wordt het de andere keer al wat meer gekruid. Aan de kwaliteiten van Sketchie dient niet getwijfeld te worden, nu alleen nog even de wel heel openlijke bewondering voor anderen afschudden.

Meer over Sketchie


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.