Sludge Phenomenon is een behoorlijk jonge band, uit de Vlaemsche klei getrokken en met een voorliefde voor behoorlijk gortige metal. Hoewel hun eerste werkstukjes vooral snelle death metal voorstelde, bleek al snel dat (mits een nieuwe line-up) er toch nood was aan wat meer variatie en eigenzinnigheid. Als resultaat van hun experimenteerdrang heeft Sludge Phenomenon op dit mini-album een interessante eigen aanpak gehanteerd, al is die op dit moment nog niet vrij van enige schoonheidsfoutjes.

'The Golden Asylum' mag dit kleinood aftrappen. Hoewel de productie niet bepaald loepzuiver of beukend is, valt te horen dat er een lange tijd aan de songs is gesleuteld en dat is een vereiste binnen de toch wel grillige aanpak van de heren. Het drumwerk springt behoorlijk van de hak op de tak, waarbij de gitaren flink wat capriolen moeten uithalen om te volgen. In sommige gevallen wordt een in wezen eenvoudige beukriff op een technisch hoogstaande drumfill gezet en dat geeft een bizar contrast. De slijmerige grom van zanger Tristan doet wat denken aan typische sludgecorebands als Crowbar: hij klinkt namelijk alsof hij met een fikse verkoudheid, compleet met een emmer slijmpjes, zijn woorden over de muziek uitkotst. Eigenzinnig is het zeer zeker, maar vermoedelijk ook een fikse drempel waar velen over zullen struikelen. 'Exuviate' is nummer twee en om een of andere spijtige reden lijkt deze song behoorlijk veel op 'The Golden Asylum': er zitten best leuke en tegendraadse ideeën in, maar die worden net iets te vaak herhaald. Mocht dit nummer twee minuutjes korter zijn, het had een stuk pakkender geweest. De song hinkt ook op twee gedachten: eenvoudige beukende passages worden fluks gewisseld met haast jazzy gepiel en dat in iets te voorspelbare hoeveelheden. Afsluiter 'The Cycle' werkt ook herhalend, maar bij dit epos (ruim acht minuten) wekt het een haast etherische sfeer op, dat luisteraars in een trance kan doen wegzakken en tegelijkertijd ook in een goor bubbelend moeras, compleet met nevelslierten.

'Paradox' is niet vrij van enige schoonheidsfoutjes, maar weet wel nieuwsgierigheid op te wekken wat er zou kunnen gebeuren mocht deze band over een ruim budget beschikken. Deze mini is dus nog lang niet perfect, maar wie graag eigenzinnige en ronduit goor klinkende metal weet te appreciëren zou deze band best mogen steunen.

Meer over Sludge Phenomenon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.