Nadat zanger Ryan McCombs met zijn microfoon naar Drowning Pool verhuisde, is het even stil geweest rond SOil. Met A.J. Chavalier als nieuwe zanger wordt dan nu 'True Self' afgevuurd. De donderende gitaren, pompende ritmes en ziedende gitaarsolo's zijn weer volledig van de partij, maar de kritiek klinkt dat SOil zich te hard heeft proberen spiegelen aan Drowning Pool.

Woede, razernij en een brok melancholie zijn voor hedendaagse metalgroepen de hoofdingrediënten waaruit in het verleden al honderden nummers gepuurd werden. Voor SOil is dit niet anders. 'True Self' begint met een krachtpatser. 'Fight For Life' staat als een rots in de branding met zijn krachtig drumwerk, woeste grunts en een opzwepende melodie. Het nummer is vrij van overdreven franjes en de goede afwisseling van grunts en zuivere zang is evenwichtig opgebouwd. 'Give It Up' probeert zo mogelijk nog kwader te klinken als zijn voorganger. De grunts gaan lager maar het nummer weet niet volledig over te komen. De gitaren blijven redelijk kalm en eigenlijk zijn de stem en de tekst het enige waar de woede afdruipt. Na deze kleine tegenvaller komt het album opnieuw op kruissnelheid. Elk nummer weet genoeg te boeien. De hyperactieve gitaarsolo van 'Pick Me up', de enorm aanstekelijke melodie van 'The Last Chance' tot de cimbalenslachtpartij van 'Hear Me'. SOil klinkt duister, maar toegankelijk. Toch lijkt de kritiek dat de groep soms wel erg op Drowning Pool lijkt, niet volledig uit de lucht gegrepen. Zo weet 'Hear Me' met een stille, ingetogen intro, groezelige gitaarriffs en harmonieuze zang herinneringen op te roepen aan eerdere, kenmerkende Drowning Pool-nummers. Helaas begint hierna het geheel ook een beetje te vervelen. De groep valt constant in herhaling en de nummers die volgen op 'Hear Me' lijken eerder op het album ook al eens gehoord. De pompende drums blijven pompend, de teksten en zang blijven kwaad en ook de gitaren en de bas produceren niet veel nieuws.

'True Self' is rauw genoeg om hoofd boven water te houden De groep slaagt er in het begin prima in een goed uitgebalanceerde mix van harmonie en energie de ruimte in te sturen, maar halverwege het album even op de pauzeknop duwen alvorens de tweede helft te beluisteren zou misschien geen slecht idee zijn.

Meer over SOil


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.