Met de titel van haar album maakt Sophie Barker impliciet duidelijk dat ze niet te hoog oploopt met technische snufjes en vervreemdende geluiden. 'Earthbound' is dan ook een album dat een hoog gehalte aan akoestische instrumenten bevat. Een elektrische gitaar kan er nog net mee door, maar distortion is wel volledig uit den boze.

'Secret', het eerste nummer van 'Earthbound' zet meteen de toon voor de rest van het album. Met een akoestische ritmegitaar, een tegenstem in de viool en twee vrouwenstemmen die elkaar harmonisch aanvullen in een klagende melodie, krijgt dit nummer een hoog kampvuur karakter. De tekst sluit bovendien perfect aan bij deze setting: 'You may be partially succeeded in breaking me in two.' en 'Don't treat me like a fool'. In het tweede nummer, 'Stop Me', is dan voor het eerst een elektrisch geluid te horen: een elektrische ritmegitaar en een andere die tussendoor wat zweverige akkoordjes ophangt. De begeleidende tweede zangstem is opnieuw van de partij. Soms kiest Sophie Barker voor wat solistische stemcapriolen die dit algemeen rustige nummer een mooi reliëf geven. Lang mag de elektrische echter niet duren, want in 'Dreamlife' is het weeral afgelopen. Beginnend met een ingetogen tokkelende gitaar met daarboven emotioneel golvend folkgezang en langzaam opbouwend naar een climax is dit een van de soberste maar tegelijk meest aangrijpende nummers. 'On My Way Home' is van hetzelfde laken een pak, met een even sobere bezetting. Voorlaatste track 'Angel' is nog een buitenbeentje van 'Earthbound'. Hier komen er wel korte, droge drumsamples en lange vibrerende echo's opzetten. Verder lijkt Barkers stem hier zelfs bij momenten elektronisch vervormd. Het bewijs dat Sophie Barker ook nog andere paadjes weet te bewandelen.

'Earthbound' is een ingetogen, emotioneel geladen album. Soms zijn de nummers zelfs op het melige af. De subtiele variaties en interessante geluiden die Barker in haar nummers weet te verweven laten echter zien dat ze nog groeipotentieel bezit.

Meer over Sophie Barker


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.