Beeld u even in welke muziek schuilgaat achter deze platenhoes. Hou ook de groepsnaam in gedachten: de kans is nogal groot dat de uitkomst een vorm van psychedelische powerrock is. De Zweedse band Space Probe Taurus produceert een ouderwets massief geluid met spacy gitaren, heeft een imago dat klopt en laat op deze eerste plaat in het 16-jarig bestaan(!) de spierballen rollen.

Het resultaat is muziek die tegelijk melodieus en hard klinkt; de nummers op het titelloze debuut zijn perfect afgewerkt en naadloos geproducet, de expliciete invloeden worden niet genegeerd. De spacerock van Hawkwind en consoorten maar ook fuzzpower à la MC5, Stooges hebben in Space Probe Taurus een nazaat verwekt. Een iets ruwere, vuilere benadering van het geluid op deze plaat zou deze testosteronrock overigens geen kwaad doen.
Songtitels luiden als volgt: 'Dig the Lizard', 'Buzz Amp', 'Electric Explosion', 'Supersonic Woman' en ze klinken eén voor eén perfect zoals de titel doet dromen. Strak gespeelde riffrock, met daarboven de testosterongedreven stem van Sjoberg die iets voorspelbaars zingt over bovenvermelde thema's.
Het is niet moeilijk hiervan enigszins warm vanbinnen te worden: Space Probe Taurus rockt ontegensprekelijk en de songs zijn nergens echt ondermaats of flauw. 'Psi-Bum' is zelfs een erg aantrekkelijk spacerocknummer vol ingehouden spanning en strakke gitaren. Maar elf nummers lang quasi hetzelfde tempo, de onveranderlijke echo's van Hawkwind (die geestesverruimende sferen!) en vergelijkbare power en songtitels als Monster Magnet doen de balans doorslaan naar verveling en gezucht i.p.v. de beoogde opwinding.
Dit is stomende fuzzrock volgens het boekje, maar de voornaamste indruk is dat de Zweedse band geen enkel moment verder kijkt dan haar eigen geluid en de aanbeden invloeden.

De bonus-track 'She-Wolf, Baby!' is van de soundtrack van een B-film geplukt en dat verwondert niet echt. Space Probe Taurus' psychedelische powerrock gedijt wellicht wonderwel bij een prent met sex, drugs en rock'n'roll in de hoofdrollen. Een hele cd vol ouderwetse fuzzrock zonder evolutie of afwisseling, dat is echter wat weinig voor een verwend oor.

Meer over Space Probe Taurus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.