De uiterst schimmige producer Spectre is met 'Psychic Wars' toe aan zijn 4de cd voor het WordSound label. De stap in de menselijke geest die hij hier onderneemt is uiterst sfeervol, maar misschien toch iets te eenvoudig bekeken, want inhoudelijk en muzikaal was er met een dergelijk onderwerp heel wat meer te doen. Dit neemt niet weg dat er mooie muziek te horen is die, voornamelijk in de eerste helft van de cd, een ongemakkelijk gevoel geeft. De filmische dreiging die van de eerste tracks uitgaat kan de luisteraar het gevoel geven te wandelen door een vijandige, onbekende stad. De samples van oosterse blazers en snaarinstrumenten, de sporadische vervormingen en de hiphopbeats bespieden de luisteraar wantrouwend. Maar hoewel er geregeld veranderingen zijn binnen de tracks, zijn deze niet ingrijpend genoeg om te kunnen blijven boeien. Hoe beklijvend de sfeer soms ook is, een deftige mc had deze tracks naar een ander niveau kunnen tillen.
Wanneer de mc's dan komen opdagen verdwijnt het wantrouwende uit de muziek, waardoor deze tracks al snel klassiekere hiphopnummers worden. In 'Secrets' – met een fraai zingende en fluisterende Honeychild – is de productie net iets te constant om echt te fascineren. Iets mistiger wordt die in 'Hocus Pocus' waarin het contrast tussen de energieke raps van Black Cameleon en het relaxt nasale, quasi knullige van Sensational de track iets aparts meegeeft.
Muzikaal het fraaist is de manier waarop Spectre in deze track en ook in 'The Fire Within', en 'Blazed' speelt met het ritmisch gevoel van de luisteraar. Bij het binnenkomen van de beat op de basissample lijkt deze totaal verkeerd te liggen, maar meteen wordt duidelijk dat alles wel klopt. Of hoe een basissample op verschillende manieren bekeken kan worden. Qua kleur en afwisseling is het de slottrack 'Treacherous' die het meeste indruk maakt. Kleinere effectjes en sampletjes, strijkers, xylofoon, vibrafoon en slecht opgenomen orkesten worden beter afgewisseld waardoor een muzikaal mooi en boeien klankbeeld ontstaat. Waar sommige andere tracks nogal eens in het mooie blijven steken.

Meer over Spectre


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.