Buiten de grote Noorse namen als Satyricon, Darkthrone of Mayhem komen de meest interessante black metalplaten de laatste tijd uit een onwaarschijnlijk land, namelijk Frankrijk. Nu heeft onder meer Anorexia Nervosa al geruime tijd een mooie naam opgebouwd, maar naast deze in hoofdzaak barokke band bestaan er in het land van kaas en wijn bijzonder kille, haast mechanische en onwezenlijke groepen. Blut Aus Nord bewees met onder meer 'The Work Which Transforms God' tot de absolute top te behoren en het duo Spektr doet daar zowaar nog een schepje bovenop. Killer of apocalyptischer dan 'The Near Death Experiences' is behoorlijk moeilijk te vinden.

Spektr vindt netjes aansluiting bij onder meer Blut Aus Nord of het Britse Axis of Perdition, maar klinkt wel een pak snijdender. Dat heeft veel te maken met de bijzonder scherpe gitaarklank, die regelmatig doet denken aan statisch geruis met enige melodie. Die melodie hoeft niemand overigens al te letterlijk te nemen, want het gaat eerder om toonhoogteverschillen dan mooie liedjes. Niet alleen de gitaren komen erg machinaal over, ook de drums geven de indruk op die manier geconcipieerd te zijn. De warrige, soms pratende en soms loeihard schreeuwende spookstemmen die de lege fabriekshal teisteren zijn de kers op de taart, of in dit geval de moer op de vijs. Een kil geluid is één ding, overtuigingskracht is een ander en ook op dat departement overtuigt Spektr. Net als eerder genoemde bands valt 'The Near Death Experiences' behoorlijk griezelig te noemen. Spektr wekt een gevoel van onbehagen op, alsof er elk ogenblik iets vreselijk fout kan gaan of het imaginaire monster in de kelder tot leven komt en terreur zaait in de knusse woonkamer. 'Phantom Reality' of 'Disturbing Signal' zijn de sterkhouders van het album, al blijven de andere songs nauwelijks achter. Hoewel, eigenlijk zijn alle nummers een kruisbestuiving van bijzonder akelige ambient geluidlandschappen en snoeiharde black metal.

Dankzij bands als Spektr kan gelukkig gesteld worden dat er nog steeds black metal bestaat die de mogelijkheid bezit om elkeen de stuipen op het lijf te jagen. 'The Near Death Experiences' is geenszins traditioneel, maar wel bijzonder geslaagd en net als Blut Aus Nord of Axis of Perdition weten deze Fransen hoe ze angst en ontreddering muzikaal kunnen laten weerklinken.

Meer over Spektr


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.