In 2002 werd een pagina toegevoegd aan de annalen van de Nederlandse popgeschiedenis. Spinvis debuteerde toen met een ijzersterke muzikale verzameling Nederlandstalige knip- en plakpoëzie waarbij de slappe popliedjes van menig BV of BN nog meer verbleekten en verslapten. Omdat de vraag naar liveshows niet meer te houden was, ging deze solo-instrumentalist uit Nieuwegein op zoek naar rasmuzikanten van alle pluimage. Die zoektocht en het resultaat daarvan staan op de dvd en cd 'Nieuwegein aan Zee'.
Een dvd kan een fan (en een recensent) een hoop opzoekwerk besparen. Naast de muziek worden er tonnen aan informatie bijgeleverd over het hoe en waarom van die muziek. En aangezien er over Erik De Jong, aka Spinvis heel wat vragen te bedenken zijn, is dit precies de dvd die je nodig hebt als je van Spinvis houdt of ervan wil gaan houden. Hoofdmoot van de dvd is de film 'De Tijdmachine'. Dat is een min of meer chronologisch overzicht van de uitwerking van het idee om live te gaan spelen – van de eerste repetitie tot de optredens zelf. De titel verwijst naar een vergelijking die Spinvis zelf maakt. Hij beschouwt het Spinvis Ensemble, "met muzikanten uit alle hoeken en gaten van de muziekcultuur" als een tijdmachine. Jazzdrummer Louis Debij, gitarist en vader Walter De Jong en pianist Han Reiziger zijn de oudsten van het ensemble, dat ook nog een vibrafonist, een bassist, een sazspeler (Turks snaarinstrument) en een harpiste telt. Om de saaiheid van een muzikant achter zijn laptop te vermijden heeft De Jong - heel slim - een draai van 180 graden aan zijn muziek gegeven en een "levende sampler met wringende elementen" gecreëerd. De oude rotten hadden het dan ook moeilijk met de ongewone maatsoorten en ritmes van de door Spinvis zelf benoemde singer-sample-songwritermuziek. Geen vier maar vijf en geen acht maar zeven maten.
De liedjes zijn in hun nieuwe jasje, naast een aantal nieuwe nummers op de cd te bewonderen. 'Astronaut' is dankzij de meiden van Lais - toonvaster dan Spinvis zelf - en de harp echt beter geworden. Ook 'Handige Tante/Jongen met geld (live)' werd duchtig veranderd ('verjazzed') en verbeterd. Maar de echte titanentracks van zijn debuut klinken in de live versies op cd vlakker en flauwer. De vreemde samples en rare elektronische klanken ontbreken in 'Herfst en Nieuwegein', 'Limonadeglazen Wodka' en 'Bagagedrager'. De virtuositeit van het ensemble kan dat slechts gedeeltelijk opvangen in de solo's. Als we niet van Spinvis' eerste cd hadden gehoord zouden we dit natuurlijk wel bejubelen want de kwaliteit blijft ontzettend hoog. Dat Spinvis dat talent nog steeds bezit, hoor je in het waanzinnig toffe, nieuwe nummer 'Kindje van God'. De gitaarlijn is werelds, de tekst als volgt: "Wat kunnen we zeggen over Eva / Ze werd gekust door het lot / Ze kreeg een vriend voor het leven / En een kindje van God".

Meer over Spinvis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.