Sommige artiesten spelen heel hun carrière lang hetzelfde soort muziek, anderen snoepen van zo veel mogelijk dingen mee. Dat laatste gaat op voor gitarist Michael Amott: vroeger speelde hij bij death/grind grootheden Carcass en tegenwoordig verdeelt hij zijn tijd tussen het melodieuze death metalcombo Arch Enemy en dit Spiritual Beggars. Deze laatste is een volledig ander kopje thee. Spiritual Beggars is Amotts uitlaatklep om zijn voorliefde voor de rock en hardrock van de jaren zeventig ten volle waar te maken. Zijn typerende solo's maken ook duidelijk deel uit van de Beggars' signatuur en evenals Arch Enemy valt Spiritual Beggars vooral op door swingende songs die blijven hangen.
De grootste kracht van Spiritual Beggars is dat Amott er nog steeds van uit gaat dat er een onmisbaar ingrediënt is, namelijk de zogeheten 'killer riff'. Dat maakt 'Demons' bijzonder gitaargericht. Een heerlijk beukende riff zet meestal de toon, waarna de rest van de band vrolijk mee op de kar springt om alles naar een swingende climax te leiden. Drummer Ludwig Witt houdt het geheel soepel en speelt strak en relatief rechtdoorzee. Toetsenist Per Wiberg mag zich dan weer volop uitleven met de typisch aangrijpende klanken van een Hammondorgel. Wie ooit een nummer van Deep Purple gehoord heeft (bijvoorbeeld 'Child in Time' of 'Smoke on the Water') weet meteen wat de toegevoegde waarde van zo'n orgel is. Sommigen meenden dat met het vertrek van zanger Spice de band veel moeite zou hebben om een geschikte vervanger te vinden. JB, tevens actief in Grand Magus, toont zich echter een meer dan waardige opvolger en zet de songs volledig naar zijn hand dankzij een doorleefde, in blues gedrenkte stem. Ook al kent de plaat met 'Born to Die' of 'Through the Halls' een paar dode momenten, toch is het aangenaam te weten dat de leuke deuntjes, waaronder onder meer 'Throwing Your Life Away' of 'Treading Water', de boventoon voeren op 'Demons'.
Amott is een meesterlijke gitarist en hij laat dat telkens weer blijken. Dat hij er steevast in slaagt een bijzonder sterke bezetting muzikanten rond zich te scharen geeft het afgewerkte resultaat dat beetje extra pit. Wie de gitaren met graagte vrolijk hoort ronken en zoemen mag meteen 'Demons' in de woonkamer loslaten.

Meer over Spiritual Beggars


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.