Het uit Philadelphia afkomstige Starkweather is wel bijzonder lang uit de running geweest. Hun laatste wapenfeit 'Into the Wire' stamt ondertussen alweer uit 1995. Waarom Starkweather plots opnieuw aan het front verschijnt, is een beetje een raadsel. Dit viertal speelde echter de zogeheten mathcore voor het genre deze laatste jaren een enorme boost kreeg. Allicht dat daar een verklaring kan gezocht worden. Het moet gezegd dat Starkweather in elk geval moeiteloos meekan met bands als The Dillinger Escape Plan, Neaera of Neurosis en Morbid Angel.

Starkweather is trouwens heel wat minder gezet om compromissen te sluiten. Het beste voorbeeld daarvan is dat 'Croatoan' verschijnt op dubbel-LP in plaats van op cd. Een gewaagde zet, maar het vermoeden rijst dat Starkweather maling heeft aan populariteitspolls. Daar is de muziek trouwens ook veel te bruut en geschift voor. Niet dat Starkweather even snel van de hak op de tak springt als The Dillinger Escape Plan, maar de mix die deze band presenteert, vergt toch even een inspanning. Starkweather houdt ervan om de muziek log en zwaar te maken, maar binnen een stormram plaatsen zij nog allerlei versiering. Deze combinatie zorgt ervoor dat hun muziek allesbehalve eenvoudige kost is. Het gebrul en geschreeuw van Rennie Resmini zet de oergolven kracht bij. Het is enkel jammer dat de brave man het van tijd tot tijd nodig acht om eerder normaal te zingen: tijdens deze passages zakt 'Croatoan' als een pudding in elkaar. Starkweather is immers op zijn best wanneer de band ervandoor gaat als een drieste stier. De weinige pogingen om een graantje mee te pikken van de trend om bruut geweld af te wisselen met zalvende muziek werken compleet averechts. Gelukkig laat Starkweather zich hier niet te vaak aan vangen, waardoor het geheel nog steeds een fikse mokerslag in het gezicht vormt.

Het leidt weinig twijfel dat Starkweather bij de liefhebbers van geschift opgebouwd geweld meer dan in de smaak kan vallen. Het enige waar zo'n mensen voor moeten zorgen is dat ze een lekker ouderwetse platenspeler bij de hand hebben.

Meer over Starkweather


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.