Deze verzamelaar staat vol van de typische swing waar Stéphane Grappelli en boezemvriend Django Reinhardt bekend mee zijn geworden. A Froggy Plays in London Town is een vrolijke, warme en beeldende snuffeltocht in Grappelli's repertoire: elk nummer roept de broeierige drukte van het vooroorlogse Parijs op.
De cd begint met 'H.C.Q. Strut' van the Quintet of the Hot Club of France, een formatie die Grappelli samen met Django Reinhardt had opgericht in 1933. Twee ritmegitaren en een contrabas vormden de ruggengraat voor de twee solisten (Reinhardt op gitaar en Grappelli op viool), ze hielden het ritme en voorzagen de twee van het akkoordenschema om over te improviseren. The Hot Club of France in het algemeen en Grappelli in het bijzonder hadden een vrij aparte ritmetechniek, ze benaderden de swing namelijk vanuit de Franse gipsy. Zoals in gipsy zit ook 'Stéphane's Tune' vol virtuositeit en tempowisselingen: van snel en vrolijk naar traag en melancholisch. Dit nummer laat horen hoe de melodie steeds primeerde bij Grappelli. Zijn virtuoze improvisaties verliezen nooit het thema uit het oog. Een catchy thema en mooie klankkleur (piano, viool, sologitaar, harp en de ritmesectie) resulteren in een prachtig samenspel vol harmonie en expressieve melodieën. Dit is een van de leukste nummers op de compilatie.
In de handen van Stéphane Grappelli waren gevestigde waarden als 'Blue Skies' en 'Body en Soul' niet veilig. Het laatste klinkt enorm levendig en uitbundig in tegenstelling tot het zwaarmoedige origineel. En ook dit nummer ontsnapt niet aan de typische Franse gipsy touch van Grappelli en co. De knappe gitaarsolo is duidelijk Roemeens/Hongaars geïnspireerd.
A Froggy Plays in London Town eindigt met het wondermooie 'Nuages' van Django Reinhardt. Het is een hoog gesofisticeerd stuk dat harmonieën van Ravel en Debussy oproept. Let vooral op de erg klassiek aandoende intro waar gitaar en viool ritmisch en melodisch in elkaar klikken. In het stuk zelf loopt de melodie moeiteloos van viool in gitaar over. Het nummer kabbelt voort, maar het gaat nergens naar toe.
A Froggy Plays in London Town is een goede bloemlezing van Grappelli's oeuvre. De luisteraar wordt terug naar een rokerige jazzkelder in de jaren 30 gekatapulteerd en geniet er van de unieke, vrolijke klank van een van de bekendste jazzviolisten.

Meer over Stéphane Grappelli


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.