Stereolab borrelt inmiddels al zo'n dertien jaar lang net onder de oppervlakte van de grote doorbraak, maar ploetert wel succesvol in de Britse poel van de avant-gardepop. Ondanks wisselende bezettingen doorheen de bergen (gelimiteerde) elpees en singles die de band reeds op zijn naam heeft staan, is de voorliefde voor primitieve elektronica (moog en farfisa orgels) en een zalvende vrouwenzang in een vlot popkader een zo goed als constant gegeven. Invloeden van progressieve bands als Can en Neu! en projecten met ondermeer John McEntire (Tortoise), hebben de experimenteerdrift van Stereolab doorheen de jaren enkel maar aangewakkerd en hen zowel richting elektronica, postrock als indie gedreven. 'Oscillations from the Anti-Sun' is daarom een erg divers, op de Amerikaanse markt gericht magnum opus: 3 cd's én een dvd met zeldzame opnamen of in de VS onuitgegeven materiaal zorgen op zijn minst voor enkele uren afwisselend, leuk en ontspannen luisterplezier.

Één van de hoogtepunten van deze creatieve uitspattingen sluit de derde cd af. 'Soopgroove #1' is, net als het bekendere 'Jenny Ondioline' een meer dan tien minuten durend pronkstuk. Doordravende riffs en organisch groeiende gitaarpartijen knipogen rechtstreeks naar de psychedelische hoogdagen van The Velvet Underground. Spreekt echter voor zich dat de zomaar eventjes 35 (!) tracks op dit verzamelwerk ook volledig andere richtingen uit wandelen. Zo neigt de eerste cd meer richting sfeervolle pop, waarbij de door mekaar dwarrelende zang van Laetitia Sadier, Gina Morris of Katharine Gifford in samenspraak met zachte melodieën een subtiel klankspel nastreven. Partijen met gitaar, koperblazers of fluit worden met subtiele elektronische effecten aangewakkerd en krijgen een experimenteel, maar nooit al te kunstmatig tintje mee. Dompel dat onder in een kenmerkend huiskamergeluid en een sterk do-it-yourself karakter. Grote troef is dat Stereolab zich nooit opdringt. Toch gaat het tweede plaatje er iets heftiger tegenaan. Meer terend op herhalende gitaarpartijen en lang uitgespeelde instrumentale wandelingen, krijgen zelfs Frans gezongen bijdragen als 'Escape Pod (from the World of Medical Observations)' een scherper randje. Hoewel dat al eens iets té sterk de chaotische kant durft uit te gaan ('Moodless), passen in deze schijf ook de prachtige singles zoals dat voluit gespeelde 'Jenny Ondioline' of 'French Disco'. Het derde plaatje tenslotte, mangelt alles (nog meer) door mekaar. Met ambienteske elektronicatracks ('Les Yper Yper Sound') tot opgewekte fanfarerock ('The Free Design') en de gekende, zwevende popsingle 'Ping Pong' bewijst Stereolab op dit plaatje nog het meest een erg dynamische groep te zijn en tegelijkertijd muzikale klasse na te streven. Dankzij die psychedelische hoogtepunten op gitaar mag ook dit plaatje er zeker en vast zijn.

Een echte lijn is helaas niet te trekken. Dat is meteen ook het mankement van deze box. Er valt geen muzikale of (chono)logische lijn in te trekken. Met nauwelijks enige informatie moet de luisteraar zich, net als bij het gros van de Stereolab platen, met de muziek maar tevreden stellen. Natuurlijk is er voor verzamelaars nog die dvd met videoclips en tv-optredens bij Joos Holland en 7 mooie stickers van de bekendere platenhoezen van de groep. Toch schiet deze verzameling in zijn informatie wat tekort, waardoor hij misschien minder geschikt is als kennismaking met de groep. Neemt niet weg dat deze opeenstapeling van fijne muzikale bijdragen, zelfs na vier volgepropte schijfjes, herhaaldelijk kan blijven boeien en het gevaar op overdosis quasi nihil is. Dat is op zich al een pracht van een prestatie.

Het wat of waarom van 'Oscillations from the Anti-Sun' mag dan al niet geheel duidelijk zijn, deze box is wel een pracht van een muzikaal eindwerk. Hoewel het zowel in de aard van deze groep als van zijn fans ligt om gelimiteerde singles of obscure platen aan te hangen, presenteert deze compilatie mooi een algeheel overzicht van het Stereolab-werk. Dat leken op hun informatieve honger blijven zitten, kan niet verhinderen dat ze zich, na het beluisteren van al dit moois, gerust voor de kop mogen stoten dat ze zich niet eerder in het verhaal van deze experimentele groep verdiept hebben.

Meer over Stereolab


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.