Steve Howe is de ex-gitarist van Yes, een Britse progressieve rockgroep die al meer dan 30 jaar bestaat en nog steeds op een massa trouwe fans kan rekenen. Howe zelf heeft er met 'Homebrew 3' zijn 25ste soloalbum op zitten, maar de plaat blijkt al even overbodig als ongeveer alles wat de gitarist de laatste 10 jaar in zijn thuisstudio heeft uitgespookt.

Het cijfer in de titel toont dat dit niet de eerste der 'Homebrews' is, en de plaat is dan ook het derde luik van een recyclageproject dat de artiest toelaat oude demo's uit zijn hele carrière thuis te herwerken en, naar eigen zeggen, beter tot uiting te laten komen. Ook wordt elke song door de componist zelf van tekst en uitleg voorzien in het begeleidende boekje. Dit leidt echter zelden tot interessante informatie, vooral omdat het merendeel van de plaat instrumentaal is. Zo valt er over de track 'Pyramidology' het volgende te lezen: "The percussion is orchestral, for want of a better word. Electric guitar also gets involved here." De niet-tenenkrullende momenten zijn schaars: 'Suddenly' is een mooie muzikale overpeinzing en 'In the Course of the Day' is één van de enige echte songs op de cd. Bijzonder ergerlijk is de soms bedroevende kwaliteit van de opnames: de instrumenten (allemaal ingespeeld door Howe zelf) zitten nauwelijks synchroon, de zang is beschamend vals en de drumkeyboards zullen in de jaren '70 misschien revolutionair geleken hebben, maar zelfs dat valt toch te betwijfelen. Een uur en 21 nummers lang worden zwakke songs afgewisseld met instrumentale niemendalletjes. Zo zou 'Turbulence' de achtergrondmuziek uit de film 'Beverly Hills Cop' kunnen zijn en is 'Reaching Out' van zulk een amateuristische aard dat vele luisteraars noodgedwongen de skip-toets zullen indrukken.

Zoals op verbloemde wijze in de persmededeling te lezen staat, is het enige verhoopte resultaat van 'Homebrew 3' een nostalgisch terugdenken aan de Yes-albums tijdens de hoogdagen van de groep. Deze plaat heeft weinig meer te bieden dan wat "Ha, zo doet hij het!"-inzichten voor de meest vurige en technisch aangelegde fans, en lijkt dus gedoemd tot een roemloze en rechtstreekse verhuis naar de uitverkoopbakken.

Meer over Steve Howe


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.