Het Finse Stratovarius is jarenlang een van de vaandeldragers van de melodische heavy metal geweest. Vorig jaar kwam het dan ook behoorlijk hard aan toen bleek dat componist Timo Tolkki de hele band had ontslagen. Het regende vervolgens aan alle kanten verwijten, de bandleden leken nooit meer te zullen samenwerken. Nochtans is aan het einde van de rit de hemel wat opgeklaard en bleek Stratovarius in zijn klassieke bezetting toch weer bereid om samen een plaat te maken. Dat Timo Tolkki veel last heeft van manisch-depressieve buien zal de heisa geen deugd gedaan hebben. Nochtans ontbreekt er iets aan 'Stratovarius', want het is niet de plaat geworden die het had kunnen zijn.

Het vorige album en tweeluik 'Elements' kon ook niet overal op even veel begrip rekenen. Vaak kwam er commentaar als zouden deze twee albums te vergezocht en te artistiek pompeus zijn. Nochtans waren beide platen van een zeer hoog niveau en in wezen waren het zeer sterke platen. Het grootste verschil is dat 'Stratovarius' vooral veel rechtlijniger is. De nummers zijn allemaal flink wat korter gehouden en de overdadige bombast is weggewerkt ten voordele van de gebalde songs. Op zich geen slecht idee, want nu kan Stratovarius weer wat fans oprapen die ze kwijtgespeeld waren. En toch hapert er iets aan 'Stratovarius'. De nummers klokken af op een respectabele tijdsduur van rond de vier minuten en er zitten flink wat interessante wendingen in, maar er lijkt een vonk te ontbreken. Zoals altijd is het gitaarspel van Timo Tolkki grandioos, zijn snelheid en flitsende soleerwerk is onnavolgbaar. Keyboardvirtuoos Jens Johansson smeert een fikse laag extra vrolijke deuntjes door het geheel en drummer Jörg Michael timmert als een volleerde houthakker de gaatjes dicht. Stratovarius klinkt dus weer vooral vrolijk. Ook zanger Timo Kotipelto laat zijn klassiek geschoolde stem moeiteloos elke bocht nemen. Maar het geheel mist gewoon de aanstekelijkheid die bij ander Stratovarius materiaal steevast te horen valt. Het is hopelijk niet te wijten aan een uitgebluste band, want Stratovarius kan werkelijk beter.

Met wat geluk weet Stratovarius zich volledig te herpakken. Voor hetzelfde geld echter besluit de band er helemaal mee te kappen. Hopelijk laat niemand zich misleiden door deze vrij zwakke plaat, want Stratovarius kan meesterlijke songs maken. Dat is misschien iets voor een volgend album?

Meer over Stratovarius


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.