Muziek kan in al zijn eenvoud geweldig geestesverruimend werken. Dat geldt ook voor deze 'A Drop of the Ocean' van ene Sultan Khan en Krishna Das. Deze laatste is als Amerikaans-Indische goeroe reeds dertig jaar zijn spirituele overtuiging aan het bezingen over heel de wereld. Als één langgerekte Indische mantra zweeft deze cd door de ruimte. Aan Shivas of Vishnoes is op dit schijfje duidelijk geen gebrek.
Een korte blik op het gebruikte instrumentarium verklapt al veel: tablas, harmonium, sarangi (een veelsnarig, rechtopstaand instrument dat veel van een viool weg heeft) en nog wat gitaar en key. Toch klinken de vier tracks (die alle 10 tot 15 minuten duren) op dit schijfje in het geheel niet monotoon of saai. Subtiel wijzigende klankkleuren en plotse intermezzi wisselen mekaar af en houden de spanning er in. Een nummer als 'Goddess' groeit in overredingskracht dankzij sereen opklimmende partijen van akoestisch solerende gitaar, orgel en authentieke "rahn, rahn, rahn" zangen. Een subtiele cocktail van Indische ingrediënten en meer Westerse ritmen, (soms zelfs kerkelijke) keypartijen of melodieën werkt aardig verfrissend. Nooit verwacht dat een akoestische gitaar en een harmonium elkaar zo dicht konden benaderen. De warme achtergrondtonen van de synth werken vaak verwachtingsvol, maar tegelijkertijd sacraal en rustgevend. Toegegeven, de neutraal murmelende mannenstem die religieuze teksten predikt (waardoor het muzikale aspect soms naar een verre achtergrond verdwijnt), is er soms over. Toch vormt dit schijfje en pracht van een yogamiddel. Hardnekkig kabbelende tablaritmen zorgen voor een vreemde mystiek die leidt tot een overgangsfase tussen droom en realiteit. Titels als 'Devotion' of het eerder vernoemde 'Goddess' wikkelen er verder ook geen doekjes om: religieuze harmonie primeert hier. Het valt dan ook op hoe de tijd zijn vat op deze plaat, die ongehoord snel passeert, volledig verliest.
'A Drop of the Ocean' is pure meditatie. Echt Indische muziekfreaks zullen zich misschien aangevallen voelen door deze moderne (lees: toegankelijke) versie van hun sacrale muziek, maar dat neemt niet weg dat dit schijfje werkelijk rust verschaft in een chaotische en drukke maatschappij. Moest iedereen de tijd nemen om minstens één keer per week deze cd volledig uit te beleven, etc., etc., etc.

Meer over Sultan Khan & Krishna Das


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.