De Welse funband Super Furry Animals heeft met zijn aanstekelijke britpop de oversteek naar het vasteland nooit echt goed kunnen waarmaken. Ondanks zes erg fijne platen met telkens opvallend artificiële, geïllustreerde hoezen en handenvol hits in het Britse 'continent' doet de naam van dit vijftal hier vele vraagtekens rijzen. Geheel onterecht overigens, zo blijkt uit deze 'Songbook vol. 1', die zo'n dikke tien jaar fijn (Brit)popplezier covert.
Grootste verdienste van deze band is dat ze steevast de grenzen van het soms zo nauwe britpopstraatje heeft getracht te verruimen. Zo is het zomerse 'Northern Lites' (dat nochtans gaat over de kille el nino) een opgewekte salsa, het daaropvolgende 'Juxtaposed With U' een soulnummer waar de Barry White-slijmen van af druipen en brengen ze met 'The Man Don't Give A Fuck' heuse spacecowboyrock. Referenties als Blur, Beach Boys, Supergrass of Pulp zijn zeker niet uit de lucht gegrepen bij deze erg variërende popband. Hoewel kort afgebekte akkoorden veelal voor een lachwekkende noot zorgen en met digitale bliepjes en fluitjes de spot ten top drijven, durft de band in nummers als 'Do Or Die' of 'God! Show Me Magic' toch ook de stevigere rockgitaar eens om de hals hangen. Aan muzikale afwisseling en uitdaging is op deze verzamelaar dus zeker geen gebrek. Dat alles resulteert in handenvol fijne liedjes die helaas de naam 'single' nauwelijks waardig zijn omdat ze niet één seconde zullen blijven hangen.
Ook de onderwerpen zijn veelal geschifte hersenspinsels: 'Hometown Unicorn' gaat over een Franse knaap die zich, tijdens het eten van een pakje friet, herinnert dat hij ooit ontvoerd is geweest door aliens. Hoe geschifter, hoe beter lijkt wel de slogan van deze Welshmen. Twee tracks op deze plaat ('Ysbeidiau Heulog' en 'Blerwytirhwng?') zijn overigens in het oorspronkelijke Wels gezongen, iets wat de groep in hun beginperiode typeerde. Toch worden ook grote wereldproblemen, milieurampen, oorlogen en politiek wanbeleid regelmatig tekstueel aangeklaagd en tonen de jongens daarmee hun ernst en maatschappelijk engagement.
Wie zich een weg weet met een flinke dosis ongebreidelde Britse (muzikale) humor, zal aan deze compilatie een vette kluif hebben. Zwier al deze vreemde ingrediënten in een hutsepot van gelaagde rock, gekruid met de meest uiteenlopende muziekstijlen. Laat dat op een vlotte en vrolijke manier bewerkt worden en geef de (samen)zang een prominente plek in dit alles en de Super Furry Animals zijn min of meer gedefinieerd (in de mate van het mogelijke). Met een dik uur muzikaal genot, fijne lyrische hersenspinsels en in een mooie verpakking verdient deze 'Songbook vol. 1' gerust het nodige lof. Ere wie ere toekomt; laat deze band nu eindelijk maar wat erkenning krijgen in deze regionen!

Meer over Super Furry Animals


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.