Het Waalse trio Superlux heeft tweeënhalf jaar na hun ontstaan een eerste album uit. Op 'Winchester Fanfare' staat dansbare elektro-pop. Een stevige beat wordt overladen met allerlei geluiden van de toetsenist en regelmatig duikt er een blazer op zoals een dwarsfluit of trompet om de melodie te verzorgen. Zo worden de vaak kille, soms trance-achtige klanken van de keyboards gecombineerd met een warmer geluid. De ritmesectie varieert dan weer tussen pompende beats en gebroken ritmes, waarbij het geheel baadt in een synthesizertapijt van hoge klanken. Wanneer er dan nog eens in het Engels of het Frans gezongen wordt, worden de nummers al snel overladen en komen ze daardoor druk over. Toch slaagt Superflux er niet in om in hun 45-minuten durende album te verrassen of het geheel enigszins spannend te houden. De nummers zijn netjes afgewerkt en dansbaar, maar muzikaal kunnen ze nauwelijks boeien.
Opener 'Assomption II' is daar een kleine uitzondering op. Hoewel het eentonig overkomt, valt er, mits aandachtig luisteren, wel wat verfijnde elektronica te ontdekken in deze track. Het opzwepende 'Digitale Pourpre' kan met zijn schallende trompetten even doen vergeten dat er niet veel te beleven valt. Als 'Alison Kirk' van een pulserende beat overgaat in een breakbeat, komt dit cliché en voorspelbaar over. IJlere nummers ('Microbiota' en 'Baby Boo') hebben te weinig inhoud om sterk uit de hoek te komen en de zang van mannen- en vrouwenstemmen storen meer dan dat ze iets bijdragen. Met 'Sexy Rexy' komt er wat rust in 'Winchester Fanfare', maar enkel een warme fluit kan een aangename afwisseling brengen in het dansbare, maar eentonige toetsenwerk. De piano in het donkere 'Fade to Grey' brengt op het einde nog even een ontspannen moment door de drukte van de andere nummers achterwege te laten.
Op muzikaal vlak kan 'Winchester Fanfare' moeilijk vernieuwend of boeiend genoemd worden, want daarvoor ontbreken zowel spanning en afwisseling als verfrissende elementen. Toch is dit dansbaar plaatje geschikt materiaal om een hip feestje aan te zwengelen.

Meer over Superlux


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.