Na 3 jaar intensief toeren langs zowat alle cultuurhuizen en stadsfestivals die Vlaanderen rijk is, twee nominaties voor Poppunt's 100% Puur en tal van prijzen in gelijkaardige muziekconcoursen, kreeg de West-Vlaamse triphopgroep Sutrastore een klein jaar geleden de kans om met producer Stef Van Alsenoy voor een korte tijd de AB-studio in te duiken. Het 6 songs tellende resultaat van die intensieve arbeid werd onlangs uitgebracht op het Nederlandse AKH-records onder de titel 'Love Evolution 1.0'.

Zoals de albumtitel doet vermoeden, zweert Sustrastore vooral bij muzikaal zachte, esoterische sferen. Zelf spreken ze van downtempo-muziek in de traditie van Massive Attack, Lamb en Lali Puna, maar al vanaf de eerste tonen wordt duidelijk dat zulk een vergelijking - althans voorlopig - nog iets te hoog gegrepen is. Opener 'Riot', eerder al te beluisteren op de pas verschenen verzamel-cd van het Brusselse Je M'en Fish-collectief, houdt inderdaad het midden tussen zweverige 'progressive' pop en zeemzoete vocale triphop, maar voelt qua klank en instrumentatie toch iets te dun aan om een overdonderende indruk te maken. Het bij momenten ronduit beschamende Engels van zanger/gitarist Patrick Cherchye werkt bovendien niet echt in het voordeel van de groep. Op vocaal vlak is Sutrastore dan ook heel wat beter af met zangeres Kaat Arnaert, wiens beheerst sensuele stemgeluid vaag doet denken aan dat van haar bekende zus Geike (Hooverphonic). Lieflijke songs als 'Time' en 'Clouds' zijn haar simpelweg op het lijf geschreven. Met hun minimale, gefilterde (break)beats, warme baslijnen en ijle synthmelodieën laten ze juist voldoende ruimte voor Arnaerts met galm bewerkte sirenestem. Tracks als 'Succeed', 'Lotus' en 'Ifuwannitoo' gaan op zoek naar een gelijkaardige, zij het soms wat meer melancholische sfeer, maar nergens grijpt Sustrastore de luisteraar echt bij de keel. Live kunnen de schaarse laptoparrangementen van hoofdman Christophe Calis dan wel uitstekend werken, op plaat klinkt het allemaal een tikje te braaf en lichtvoetig om echt te concurreren met de kenmerkende, volle sound van de in de bio geciteerde groepen.

'Love Evolution 1.0' klinkt bijgevolg eerder als een proper verzorgde demo dan als een volwaardig album. Met wat geluk sleept de groep hiermee de komende maanden nog meer live-optredens in de wacht, zodat ze rustig aan hun jonge carrière kunnen verder bouwen. Sutrastore is een veelbelovend project, maar zou best wat extra spieren kunnen kweken. Hier en daar de 'easy-listening'-tactiek wat bijsturen, is dus de boodschap, zoniet zou de band wel eens vroegtijdig de ring uitgemept kunnen worden door de echte zwaargewichten van het triphopwereldje.

Meer over Sutrastore


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.