Guy Swinnen, de voormalige frontman van de Belgische rocklegende The Scabs, is na een paar geflopte comebacks helemaal terug van weggeweest. Voor het debuutalbum van zijn nieuwe groep die toepasselijk Swinnen gedoopt werd, deed hij een beroep op Mauro Pawlowski (ex-Evil Superstar om zo maar iets te noemen). Pawlowski, een onvervalste Scabs-fan, nam de rol van producer op zich. Deze samenwerking resulteerde in een gezellige rockplaat, die echter niet de bedoeling lijkt te hebben om veel potten te breken.
Veel vernieuwends valt er niet te vinden op dit album, maar die pretentie lijkt Swinnen ook niet te hebben. Verfrissende arrangementen (waarin Pawlowski's invloed duidelijk merkbaar is) maken dit wel een aangename plaat. Swinnen's stem past zich aan elke situatie aan. Nu eens schreeuwt hij, dan fluistert hij weer. Zijn band volgt hem in zijn wendingen, en treedt misschien zelfs wat weinig op de voorgrond. De nummers vallen ruwweg op te delen in ballads en wat hardere rocksongs. Over het algemeen komen de ballads wat vlotter over, terwijl het hardere werk wat gedateerd lijkt. Gelukkig heeft Swinnen regelmatig wat moois achter de hand. Zo is 'Hooked on Heather' een nogal doordeweekse rocksong, tot een waanzinnige solo op twee gitaren (of één gitaar twee keer, of één gitaar met een hoop rare delay op) losbreekt. Luchtgitarisme gegarandeerd. Ook de single 'Naked in a Dream' stelt door zijn conventionaliteit niet al te veel voor, maar de ene pianonoot en de afsluitende solo op gitaar (met synthesizer) maken veel goed. De ballads trekken door hun subtiliteit en knappe arrangementen het niveau van het album naar boven. De intieme teksten gaan over relatieproblemen, opnieuw beginnen en andere tijdloze onderwerpen. 'Easy Daisy' is een eenvoudige en erg mooie rustige song. In het refrein zorgt een zacht keyboardlijntje voor een erg leuke sfeer. Sfeervol zijn ook de meeste backing vocals, die het sterkst tot hun recht komen in 'Shine a Light.
Guy Swinnen brengt een pretentieloze en eerlijke plaat met veel degelijk materiaal, maar met iets te weinig meerwaarde. Liefhebbers van klassieker rockwerk komen hier zeker aan hun trekken. De nummers passen muzikaal en qua sfeer goed bij elkaar (met uitzondering van de voor de rest knappe bonustrack).

Meer over Swinnen


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.