SWOD is het Berlijns duo Stephan Wörhman (piano en drum) en Oliver Doerell (gitaar, bas elektronica). Al meer dan tien jaar werken de twee samen aan theater-, kunst- en filmprojecten. En dit laat zich horen op 'Gehen', een cd die vol staat met fijne, zachte en vaak dromerige muziek waarbij de pianopartijen meer dan eens de klank bepalen: soms quasi melig, repetitief, pseudo-impressionistisch en met rijkelijke echo op de akkoorden. Toch is 'Gehen' niet meteen een cd voor wanneer de schoonouders of een suikertante op bezoek komen. Rond de piano wordt namelijk een obscuurder web geweven: elektronisch geruis, slijpende geluiden, knetteren, krekelachtige klanken of minuscule klikjes als van een plaat die blijft hangen in de laatste groef. Deze geluidjes doen echter meer dan naast de piano mee glijden. Door de veelheid en de zachtheid ervan worden ze uiterst geconcentreerd, waardoor de muziek bij de luisteraar binnendruppelt. Bovendien lopen de ritmische patronen waarin ze opduiken niet mooi gelijk met de bas of de piano, waardoor een lichte spanning ontstaat die echter nooit nerveus wordt.
Hierop komen dan sporadisch nog andere klanken zweven, met soms een spookachtig effect tot gevolg. In 'Tucholskystr.34' lijkt een operastem uit de radio te komt en op andere momenten verschijnen het draaien van een oude filmspoel, achterwaarts gespeelde geluiden of mondgeluiden van iemand die aanzet om iets te zeggen, maar daar nooit toe komt.
Zo fijn en subtiel als de klankcombinaties zijn, zo be- en afgeschermd klinkt de muziek. Het lijkt wel alsof deze in een glazen cocon zit waaruit uitbreken onmogelijk is. En deze beperkte bewegingsruimte speelt de cd na enig nummers aardig parten. Het minimale en het sobere worden dan snel een trucje waar de luisteraar snel aan went, waardoor de voorzichtige spanning vlug slijt. 'Gehen' krijgt zo al snel iets voorspelbaar, hoewel er van echte formules niet meteen sprake hoeft te zijn. Het resultaat blijft echter dat SWODs muziek net iets te vlot passeert en geen blijvende indruk achterlaat.

Meer over SWOD


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.