Sylvano Bussotti, geboren in 1931, is een van de iconen van de Italiaanse twintigste-eeuwse muziek. Aanvankelijk was hij aangesloten bij de avant-garde van bekendere landgenoten als Luigi Nono of Luciano Berio, maar hij wendde zich er al tijdens de jaren '60 weer van af. Het 'Rara Requiem' is een deel van zijn opera 'Lorenzaccio', die Bussotti voltooide in 1972. Deze uitvoering ervan, opgenomen in het Venetiaanse operahuis 'Teatro La Fenice', dateert al uit 1998 maar is pas nu verschenen bij Col Legno.

Een titel als 'The Rara Requiem' zou tot speculaties kunnen leiden over het eventuele raadselachtige karakter van de muziek of over een onbestemd requiem. De 'Rara' blijkt echter betrekking te hebben op zowel het alter ego van de componist als op de initialen van een Italiaanse danser en op een geheel van jeugdwerken waaruit Bussotti in dit Requiem citeert, aldus het tekstboekje. Vanaf de gongslag waarmee het werk opent, wordt duidelijk wat de esthetiek van deze compositie is. Bussotti werkt erg fragmentarisch, met kleine celletjes die van het ene instrument naar het andere lijken te springen en met atonale structuren die moeilijk te volgen zijn. Vocaal laat hij in de solo- en de koorpartijen de Latijnse requiemtekst achterwege en maakt hij een mix van diverse Italiaanse teksten. Door het improvisatorische en amelodische karakter van de zanglijnen ontstaan er echter nooit volle zinnen, enkel zweverige kleuren waar heel af en toe een woord uit op te maken is. Zoals het een echte twintigste-eeuwer betaamt, gebruikt Bussotti op bepaalde plaatsen ook gesproken passages, die meestal in een fluisterregister zweven. De solisten en het orkest en koor van het Teatro La Fenice geven onder leiding van Arturo Tamayo een ge├źngageerde indruk, al is het moeilijk om in dergelijke complexe muziek een echte spanningsboog te vinden.

Het moge duidelijk zijn: dit 'Rara Requiem' is een allesbehalve evident werk, dat in al zijn bizarheid toch een bezwerende luisterervaring kan bieden. Echt bijblijven doet het echter niet.

Meer over Sylvano Bussotti


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.