Deze populaire band uit Glasgow is de haren duidelijk kwijtgespeeld. Op dit negende studioalbum flirten de heren als vanouds met doodeerlijke gitaarliedjes, maar na verloop van tijd heeft de rockgitaar meer en meer plaats moeten ruimen voor semi-akoestische kunstwerkjes met ingetogen, samengezongen sfeermelodieën. Met behulp van topproducer John McEntire (Tortoise), het oprichten van een eigen platenlabel en zo'n drie jaar geduld is 'Man-Made' uitgegroeid tot een evenwichtige cd met twaalf heerlijk lome, gelukzalige parels van nummers.
Zanger Norman Blake vat de universele boodschap van dit plaatje met zijn gevleugelde woorden samen in de potentiële zomerhit 'Feel': "Feel the Sunshine". Zo is het maar net. Teenage Fanclub maakt ingenomen, zonnige en zorgeloze liedjes. Liefhebbers van akoestische, harmonieus gezongen sfeermuziek zullen met deze 'Man-Made' hun oren gestreeld voelen. The Beach Boys lijken soms ver weg te echoën in de dromerige melodieën van deze klassieke gitaarpopsongs. De plaat is de goddelijke popheid zelve. In het gevoelige liefdesnummer 'Only With You' raakt de piano onder de fijne muzikale handen van producer McEntire zelfs zonder moeite de gevoelige snaar, die verder veelal door de zachtaardige stem van Blake aan het trillen wordt gebracht. Verder durven warme keypartijen het rustige karakter van deze muziek regelmatig te beklemtonen zonder daarbij meer na te streven dan het inkleuren van de warme achtergrond. Om de luisteraar niet in slaap te sussen, valt Teenage Fanclub echter ook regelmatig terug op meer opgewekte bijdragen, zoals 'Fallen Leaves' of 'Slow Fade'. De drum gaat een versnelling hoger, de rockgitaar mag nog even nagalmen en de groep laat een niet onaangename vleug britpop in zijn muziek doorschijnen. Meestal bepaalt een introvert en erg sober ritme echter de drive van dit plaatje. In uitschieter 'Born Under a Good Sign' doet de groep zijn stevigere roots nog even de nodige eer aan met een lang uitgeschoten, wervelende gitaarpartij maar verder lijkt elke vorm van drukdoenerij verbannen. Nog even uitbollen met het slaapkamerliedje 'Don't Hide, Hide' en het licht kan uit.
Teenage Fanclub maakt muziek voor de gevoelige ziel. De eenvoudige, leuke gitaarpop van deze groep anno 2005 maakt dat 'Man-Made' allicht niet de meest opvallende plaat zal zijn in het rijke repertoire van deze Schotten. Dankzij een prachtige dosis subtiliteit en gevoelsmatigheid, de geleende gitaar van Jeff Tweedy van Wilco en de assistentie van McEntire is deze cd een ideaal hulpmiddel om te ontstressen. Zo mogen er nog veel volgen!

Meer over Teenage Fanclub


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.