Dat er de laatste paar maanden een heuse bloei aan doombands is ontstaan, zou eigenlijk geen geheim meer mogen zijn. Waarschijnlijk zit het plotse en onverwachte succes van bands als Saturnus, Draconian en consoorten daar voor iets tussen. Nu bracht het Finse label Firebox al eerder een pak doomreleases uit van Finse bands en Terhen is daar ook eentje van. Hun nieuwste boreling heet 'Eyes Unfolded', een vrij typische doomplaat.

Bij de Finse definitie van doom mag een luisteraar zich verwachten aan tergend trage nummers met een flinke speelduur, compleet met een brute oerschreeuw/deathgrunt en een dikke laag melodieën die doorheen de eerder rechttoe rechtane riffs zweven. Of die melodieën van gitaren dan wel keyboards komen maakt eigenlijk niet zo gek veel uit. In het geval van Terhen is het trouwens allebei. De totale speelduur van dit album bedraagt een goeie 53 minuten, wat meteen aangeeft dat de vijf nummers làng duren. In wezen zet 'Influences' meteen de toon: een lome drumbeat die ondanks het lage tempo soms toch netjes doorrolt, een gitaarmuur die dik en laag klinkt, compleet met hopelijk emotioneel getinte en soms huilerige soli en om het geheel af te maken een dikke laag sferische keyboardgeluiden. De brute brul die de teksten eruit gooit is overigens ook geheel in lijn met het handboekje. Dat Terhen soms wat van de betreden paden afwijkt, valt vooral te horen in het gebruik van het keyboard, want de klanken en partijen die de toetsenist inzet zijn niet altijd standaard doom emo en gelukkig maar. Nochtans weet de band niet echt te overtuigen. Ondanks de lichte hang naar innovatie ontbreekt er de nodige spirit aan 'Eyes Unfolded'; het klinkt allemaal nogal doorsnee en waarom de band in 's hemelsnaam een zangeres gebruikt op hoop en al twee nummers (en dan nog niet eens overtuigend) is een raadsel.

Hoewel Terhen links en rechts een paar interessante ideeën heeft, blijkt toch al snel dat deze groep niet kan blijven boeien tot het einde. Dat maakt van dit album een aardige, zij het bijzonder generische doomschijf.

Meer over Terhen


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.