'Illegal Nervous Habits' is het tweede album dat verschijnt op Cock Rock Disco, hét label voor breakcore en aanverwanten. Grote roerganger van dit kleine, hilarische platenbedrijf is Jason Forrest (ook en voornamelijk bekend als Donna Summer of JF/DS), een geniale hyperkineet die heden ten dage de onbetwiste numero uno is van de breakcore, een après-gardistisch genre dat ontstond uit de gabber. Waar dat laatste genre meestal niet uit de vervelende, platte 4/4 beats komt, is er in breakcore plaats voor een bijna ongehoorde inventiviteit. Moddervette, razendsnelle polyritmische drumpartijen (denk aan Squarepusher maar dan in het kwadraat) begeleiden waanzinnig knip-en-plak gesample, voorzien van een vettig randje.

Terminal 11 is Mike Castaneda, een Amerikaans woestijnbewoner met een hart voor zijn computer. Zijn derde album 'Illegal Nervous Habits' toont een uitzinnige virtuositeit en een in de breakcorescene vaak zeldzame subtiliteit. Castaneda overlaadt zijn muziek niet met in distortion verzopen gabberdrums, maar kiest voor lichtvoetige beats. Dat lichtvoetige waart doorheen heel de plaat. Hoewel Terminal 11 zijn muziek beschrijft als "anger management thru audio" is deze helemaal niet duister. De opgefokte beats en gestoorde samples ten spijt klinkt 'Illegal Nervous Habits' behoorlijk poppy. Opener 'Fast Asleep' bijvoorbeeld vertrekt van een lieflijk synthmelodietje dat ietwat naar easy listening neigt. Hierover worden op niet minder dan geniale wijze beats gelaagd, zonder het nummer te overladen. Het duurt niet lang, maar het is een prachtige inleiding. Vanaf het tweede nummer laat Terminal 11 zich helemaal gaan en verknipt hij dialogen, klassieke symfonieën, goedkope Game Boymelodietjes, disco en beats tot hij uit al die snippers zijn eigen geluid doet oprijzen. In 'Adcar' wordt de basis gevormd door verminkte muzakjazz die een oosters tintje krijgt doordat de snelheid en toonhoogte veranderd worden. Dit is ook één van de meer duistere nummers, met subtiele industriële klanken. Het magistrale 'Cestwhat' is dan weer luchtig, funky en relatief dansbaar, hoewel de haperingen en onregelmatige maatsoorten de gemiddelde danser die geen veertien Red Bulls met extra cafeïne heeft gedronken voor een behoorlijke uitdaging zullen stellen.

Terminal 11 neemt met 'Illegal Nervous Habits' een eigen plaats in binnen de IDM en breakcore. Hij samplet meer doelgericht en minder eclectisch dan veel van zijn collega's en gebruikt verfrissend lichte, maar toch oeverloos complexe beats. Het is ook verbazend om te zien hoe melodieus Castaneda uit de hoek komt. Met sampling is dat vaak een moeilijkheid, maar deze man weet de juiste dingen te combineren en doet het allemaal in elkaar passen. Zo wordt 'Illegal Nervous Habits' een plaat die nog redelijk toegankelijk is (voor zover dat binnen breakcore kan) maar toch voldoende uitdaging biedt voor wie graag elk nummer tot op het bot analyseert.

Meer over Terminal 11


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.