Testament is in thrashmetalmiddens allesbehalve een onbekende: de band stond mee aan de wieg van het genre, samen met onder andere Exodus of Slayer. Om een of andere onverklaarbare reden heeft Testament echter nooit even grote faam gekend. Vorig jaar ondernam de groep echter een tournee met alle originele bandleden en die was een laaiend succes. Geen sinecure, vooral niet wanneer duidelijk is dat zanger Chuck Billy eerst nog moest herstellen van kanker. Nu is er dus 'The Spitfire Collection', een verzameling songs die de heren uitbrachten toen ze nog onder de vleugels van dat label zaten. Het is echter ook een verzamelaar met een wrang nasmaakje, andere albums in acht genomen.

Zes van de veertien nummers zijn live-registraties van aloude klassiekers. Er wordt alvast furieus geopend met 'The New Order', het iets commerciƫlere 'Souls of Black' en 'Practice What You Preach'. Een gewonnen zaak, want dit zijn stomende versies van zeer sterke Testamentsongs. Het snedige gitaarwerk van zowel Alex Skolnick al Eric Peterson tilt de band naar een hoger niveau, terwijl Chuck Billy telkens opnieuw bewijst een zeer veelzijdig zanger te zijn: schreeuwen, brullen, melodie... hij draait er zijn hand niet voor om. De basisriffs van deze nummers zijn in wezen vrij eenvoudig, maar wel uitermate snel. Geregeld gooit de band er een geflipte melodie of solo door, wat in de loop der jaren hun handelsmerk is geworden. Slayer past dit principe ook toe, maar bij Testament slaan deze manoeuvres echt wel ergens op in alle songs. Het merendeel van de nummers is afkomstig van albums die uitgebracht werden bij Spitfire, en daar wringt hem het schoentje wat. Dit zijn immers zeker niet de meest essentiƫle albums die de band ooit op de mensheid heeft losgelaten en precies omdat ze ingesloten worden door klassiekers, valt op dat deze nummers aan kracht moeten inboeten. Het zijn allesbehalve slechte nummers, maar ze hebben gewoonweg minder impact.

Wie Testament wil leren kennen, hoeft in wezen deze verzamelaar dan ook niet aan te schaffen. Quasi elk album (behalve misschien het niet geheel representatieve 'Souls of Black') is daarvoor een betere gids. Echte fans gaan dit album ook niet in huis halen want die hebben al deze nummers al. Het is dus de vraag of iemand hier daadwerkelijk op zat te wachten.

Meer over Testament


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.